2021 Toprak Analizi Desteği Ne Kadardır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

20 Kasım 2024 - 15:01

2021 Toprak Analizi Desteği Ne Kadardır?

2021 Toprak Analizi Desteği Ne Kadardır?
Son Güncelleme :

09 Ekim 2021 - 14:32

313 views

Toprak analiz desteği, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından vatandaşlarımıza verilen tarımsal desteklerden bir tanesidir. Tarımsal üretimin devamlılığı ve daha verimli bir tarımsal üretim süreci geçirebilmek için devlet tarafından çiftçilerimize farklı üretim alanlarında destekler veriliyor. Son dönemlerde tarımla uğraşan insanların azalmaya başlaması, tarımsal üretim açısından büyük bir risk barındırıyor. Çiftçinin finansal açıdan sıkıntı yaşamasına sebep olan tohum, gübre, mazot, ilaçlama gibi konularda çiftçilerimizin bir nebze rahatlaması için devlet tarafından çiftçilerimize destek veriliyor. 

Toprak analizi desteği de bu desteklerden bir tanesidir. Dekar oranlı hesaplama yapılarak toprak analiz desteği veriliyor. Toprak analizi desteğinden yaralanabilmeniz için en az 50 dekarlık parsel parçasına sahip olmanız gerekiyor. Her 50 dekar üzerinden yapılan hesaplama için belirlenen toprak analiz desteği, 40 TL’dir. 50 dekar ve üzeri parsele sahip olan toprak sahipleri numune başına 40 TL toprak desteği alabilir.  

Toprak Analizi Nedir? 

Toprağın sahip olduğu besin değerini öğrenmek için laboratuvar ortamına yapılan analiz işlemine toprak analizi denir. Tarımsal üretim faaliyetlerinin büyük bir kısmı toprak üzerinde gerçekleştiği için toprağın verimli olması oldukça önemlidir. Üretim sürecinde beklenen verimin alınamamasının sebeplerinden biri de toprağın sahip oluğu besin değerinin düşüklüğünden kaynaklıdır. Toprak analizi, verimli bir üretim süreci yaşanması açısından oldukça önemlidir. 

Bu noktada önemli olan şey gübreleme işlemidir. Gübreleme işlemi, çiftçilerimizin ihtiyaç durumunda toprağa takviye amaçlı uyguladığı bir bakım uygulamasıdır. Gübreleme işlemi sayesinde, toprak ihtiyaç duyduğu besinleri alır, üzerinde yetiştirilen ürünlerin daha verimli ve kaliteli bir şekilde büyütmeye devam eder. Ancak yanlış yapılan gübreleme işlemi, verimi artırmak yerine tersi bir tepki gösterir ve verimi azaltır. Toprak analizi ile, hangi gübreyi kullanmanız gerektiği hakkında fikir sabi olabilirsiniz. 

Toprak üzerinde verimli tarım gerçekleştirebilmek adına, çiftçilerimizin toprak analiz yaptırması tavsiye edilir. Böylece gereksiz ve yanlış gübreleme yapılmasını da engellemiş olursunuz. Yapılan toprak analizi ile toprağınızı nasıl kullanacağınızı da öğrenirsiniz.  

Toprak analizi, her yıl ya da max. 2 yılda 1 yapılması gereken bir uygulamadır. Topraktan numune almak için özel bir dönem yoktur. Hava koşullarının toprak alımı için uygun olduğu herhangi bir zamanda toprak numunesi alabilirisiniz. Sadece şu noktaya dikkat edebilirsiniz; numune alacağınız toprağın ne çok kuru ne de çok nemli olmalıdır. Bu duruma dikkat ederek toprağı alın. Ekime başlamadan önce toprağın sürülmesi ile toprak iyice birbirine karışır. Bu zamanlar numune alımı için en ideal zamanlardır. 

Toprak Analizi Desteği İçin Gerekli Olan Koşullar 

Toprak analizi desteği, tarımsal üretimin devamlılığı için önemli bir destek uygulamasıdır. Ancak her çiftçimiz toprak analizi desteğinden yararlanamaz. Çiftçinin toprak analizi desteğinden yararlanabilmesi için bazı koşulları taşıması gerekiyor, Kısaca bu koşulları şu şekilde özetleyebiliriz; 

  • ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi)’ye kayıtlı olmak 
  • En az 50 dekarlık parselin üzerine kayıtlı olması 
  • Alınan numunenin belirtilen tarihler arasında alınmış olması 
  • Numuneyi analiz eden laboratuvar bakanlığın yetkilendirdiği bir laboratuvar olmalı 

Toprak numunesi, yetkili laboratuvarda bulunan görevli elemanlar tarafından alınır. Laboratuvara götürülen toprak numuneleri analiz edilir. Analiz sonucunu LABBİS sistemi üzerinden görüntüleyebilirsiniz.  

Not: nadaslı topraklar, toprak analizi desteğinden ve gübre desteğinden muaftır.