Badem ülkemizde üretimi yapılan ve kalbe iyi geldiği bilenen bir kuruyemiş çeşididir. Badem ağacından elde edilen meyveye badem adını veririz. Gün aralarında atıştırabileceğimiz ya da film izlerken bize eşlik edebilecek bir kuruyemişlerden bir olan badem, tüketiminden keyif aldığımız bir üründür. Badem ağacı ilkbahar döneminde meyvesini vermeye başlar. Ülkemizde özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirilen ve Akdeniz iklimini seven bir üründür. Ancak badem üretimi, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir.
Toprak açısından çok seçici bir ağaç türü değildir ancak kumlu ve çakıllı toprakları sever. Bu tür topraklarda badem ağacının kök uzunluğu, 3 – 5 metre arasında değişmektedir. Badem ağacının uzunluğu 12 metreyi bulabilir. Ayrıca soğuğu sevmeyen bir ağaç türüdür. Soğuğa maruz kaldığı durumlarda, zararın daha fazla ilerlememesi için hasar alan dal budanarak kurtarılabilir. Badem fidanının dikim zamanı sıcak ve soğuk bölgelere göre değişir. Örneğin kışların daha ılık ve serin geçtiği bölgelerde sonbahar mevsimi badem dikimi için gayet idealdir. Ancak kış aylarının soğuk geçtiği bölgelerde badem dikimi ilkbahar aylarında yapılabilir.
Badem çeşitleri kabuk sertliğine göre sınıflandırılmakta ve isimlendirilmektedir. Badem çeşitleri, el bademi, diş bademi, sert kabuklu badem ve taş bademi olarak 4 şekildedir. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi el bademini elinizle kolayca kırarak tüketebilirsiniz. Diğer türleri de isimlerinde var olan nitelemeler kullanılarak tüketilmektedir.
Ülkemizde badem yetiştiriciliği yapılsa da yeterli üretimin sağlanamamasından dolayı badem ithalatı yapılmaktadır. Ülkemizde sevilerek tüketilen bir kuruyemiş olan bademin olgunlaşmadan tüketilen haline ise çağla denilmektedir. Olgunlaşmış hali olan baden şeklinde de tüketebilirsiniz, tercihe göre olgunlaşmamış hali olan çağla şeklinde de tüketebilirsiniz.
Badem ağacı için hasat dönemi temmuz ayına işaret eder. Hasat dönemi temmuz ayında başlayarak eylül ayına kadar devam etmektedir. Badem ile öne çıkan yer Datça’dır. Çünkü badem ağacı sıcağı seven bir bitkidir. Bu nedenle ülkemizde Karadeniz bölgesi hariç diğer bölgelerde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Badem ağacının dikerken her bir ağacın arasındaki mesafenin 7şer metre olmasına dikkat edin. Çünkü olgunlaşan badem ağacı geniş bir alan kaplayacaktır.