Organomineral gübrenin ne olduğu, üretime ne gibi katkılar sağladığı üreticilerimiz tarafından merak edilmektedir. Organomineral gübre, organik maddeler ile kimyasal maddelerin karıştırılarak oluşturulduğu gübre çeşididir. Organomineral gübrelerin toprak üzerinde iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Organomineral gübre kimyasal mineral açısından doydun bir gübredir. Organomineral gübre diğer gübre çeşitleri gibi tarımda verimin arttırılmasında kullanılmaktadır. Topraktaki verimi yükselten organomineral gübre aynı zamanda bitki üzerinde de yapıcı etkilere sahiptir. Organomineral gübrelerde mineral oranı çok yüksektir. Organomineral gübre elde edilirken organik madde ile karıştırılır.
Ülkemizde organomineral gübre kullanımı son 6 yılda başlamıştır. Yeni bir gübre çeşidi olmasına rağmen, üreticimiz tarafından yoğun olarak tercih edilen bir gübre çeşididir. Organomineral gübre içerisinde, bol miktarda azot, potasyum, fosfor, çinko, kalsiyum, kükürt maddesi bulunmaktadır. Besin madde miktarı yüksek olan organomineral gübre organik bir yapıya sahiptir. Özellikle son dönemlerde organik tüketim kültürünün yoğunlaşmasından kaynaklı organik üretime verilen değer önemli bir hale gelmiştir. Organomineral gübre ile yetiştirilen bitkiler mineral açısından doygun ve organiktir.
Tarımsal üretimde organomineral gübrenin pekçok faydası bulunmaktadır. Öncelikle tarım yapılacak araziye etkisi bulunur. Organomineral gübre uygulanan arazinin kalitesinde yükseliş, veriminde artık gözlemlenmektedir. Aynı zamanda toprak yapısının gelişimine de faydası bulunmaktadır. Ancak toprağa olan etkisi toprak yapısına göre değişim göstermektedir. Özellikle killi toprak yapısını gevşetmektedir. Organomineral gübre kullanılan arazide su tutma olasılığı daha yüksektir. Suyu muhafaza eden toprak, kurak geçen süreçte verimliliğinin devamını kolaylıkla sağlayabilir. Organomineral gübre uygulanan topraklarda organik madde miktarında yükseliş söz konusudur. Bu durum ekilen ekinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesine ve daha verimli olmasına sebep olmaktadır.
Toprağın yanı sıra bitkiler üzerinde de olumlu etkileri bulunur. Özellikle bitkinin kök ve gövde sağlamlığını sağlayan bir destekçidir. Bitkinin büyüme döneminde organomineral gübrenin büyük etkisi bulunmaktadır. Sağlıklı gelişen ürünün meyvesi de doğrusal olarak verimi yüksek ve kaliteli şekilde hasat işleminden geçer. Bitki kökünün gelişmesini sağlayarak daha sağlam bir şekilde toprağa bağlanmasını sağlar. Ayrıca çimlenme dönemini de hızlandırarak topraktan kolayca çıkmalarını sağlar.