Türkiye’de Yetiştirilen Baklagiller Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:57

Türkiye’de Yetiştirilen Baklagiller Nelerdir?

Türkiye’de Yetiştirilen Baklagiller Nelerdir?
Son Güncelleme :

17 Haziran 2021 - 9:00

543 views

Türkiye, matematiksel konum olarak, Orta kuşak iklim bölgesinde yer alan bir ülkedir. Yer şekilleri ve iklim özellikleri, Türkiye’de tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin gelişmesine yardımcı olmuştur. Ülkemizde görülen iklim türleri bölgelere hatta yörelere göre farklılık göstermektedir. Bu durum iklim ve yükseltiye bağlı olarak bölgede yetiştirilen tarım ürünlerini etkilemektedir. Örneğin engebeli araziye sahip bir bölgede hâkim olan iklim özellikleri, aynı bölgede bulunan ve yüksekliği diğer arazilere göre düşük bölgede farklılaşır. Bu duruma en güzel örnek Doğu Anadolu bölgesinde etkin olan iklim özellikleri ile aynı bölgede bulunan Erzurum – Kars yöresi verilebilir.
Ülkemizde yetişen baklagiller, farklı iklimsel koşulları sever ve farklı bölgelerde yetiştirilmektedir. Ülkemizde yetiştirilen baklagillere; mercimek, nohut, fasulye, bezelye gibi ürünler örnek olarak gösterilebilir. Ülkemizde yetiştirilen baklagiller, mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahiptir. Özellikle temel besin kaynaklarımız arasında yer alan baklagiller, içerdiği besin değerleri ile insan sağlığını önemli şekilde etkilemekte ve sağlıklı beslenmek isteyenlerin favori ürünü olarak tüketilmektedir.
Baklagiller, genellikle kuru olarak ya da kurutularak tüketilen besinlerdendir. Ayrıca baklagiller, ülke ekonomisine de katkı sağlayan ürünlerdendir. Özellikle iç ve dış ticaret noktasında aktif olarak kullanılan ürünler arasındadır. Ülkemizde yaklaşık 1980’li yıllardan sonra baklagiller üretimi hız kazanarak, ülke ekonomisinde önemli bir yere gelmiştir.
Ülkemizde yetiştirilen baklagillerden biri olan mercimeğin, kırmızı ve yeşil mercimek olarak iki çeşidi bulunur. Kırmızı mercimek, yoğun olarak Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilirken, yeşil mercimeğin en fazla yetiştirildiği bölgemiz ise İç Anadolu bölgesidir. Mercimek, protein açısından zengin bir bitkidir. Özellikle hayvansal gıda tüketmeyenler, protein ihtiyacını karşılamak için alternatif olarak mercimek tüketebilirler. Ülkemizde yoğun olarak yetiştirilen baklagillerden biridir.
Ülkemizde üretimi en fazla yapılan baklagiller arasında nohut ürünü yer almaktadır. Bölge olarak, İç Anadolu, Ege bölgesinin iç kısımları ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nohut üretimi yapılmaktadır. Nohut ürününü bizim için önemli kılan bir diğer etken ise ihracatta kullanılan bir ürün olmasıdır. Protein bakımından zengin olan bir diğer ürünümüz ise fasulyedir. Ülkemizin kıyı bölgelerinde yoğun olarak fasulye üretimi yapılmaktadır. Bezelye ürünü içerisinde bulunan protein, karbonhidrat ile insan sağlığı açısından tüketilmesi önerilen bir bitkidir.