Ülkemizde tahıl deyince akla hububat kelimesi gelmektedir. Tahıl ile hububat aynı ürünleri nitelendirmek için kullanılan kelimelerdir. Tahıl ürünleri mutfağımızda çokça kullandığımız gıdalar arasındadır. Buğdaygiller familyasında bulunan ürünler hasat edildikten sonra tahıl adını alır. Özellikle ekmek yapımında kullanılan unun elde edilmesinde tahılların rolü büyüktür. Tahıl ürünleri kendi içerisinde iki gruba ayrılır. İki alt gruba ayrılmasının sebebi ise yetiştirilme koşullarıdır. Tahıllar başlığı altında var olan ürünlerin hepsi aynı iklimsel özelliklerin görüldüğü yerlerde yetişmeyebilir. Bu nedenle tahıllar sıcak iklim tahılları ve serin iklim tahılları olarak 2 gruba ayrılmaktadır. Serin iklim tahılları arasında, buğday, arpa, yulaf ve çavdar ürünleri bulunmaktadır. Sıcak iklim tahılları, mısır, sorgum, darı ve pirinçtir.
Türkiye’de yetiştirilen tarımsal ürünler arasında ekim alanı açısından en geniş araziye sahip ürün tahıllardır. Türkiye’de yapılan tahıl üretimi, tarımsal üretimin %56’sını kapsamaktadır. Üretim oranının bu kadar yüksek olmasındaki sebeplerden biri temel besin kaynağımız olmasıdır. Ayrıca ülkemizde hâkim olan iklim özellikleri ve arazi yapısı tahıl üretimi için uygundur. Bizim için üretilen tahıl ürünleri aynı zamanda hayvan yemleri olarak da üretilebilir. Hayvansal üretimi desteklemek ve kaliteli yem elde etmek isteyen üreticilerimiz, kendi ektikleri tahıl ürünleri ile yetiştiriciliğini yaptığı hayvanların besi yemi ihtiyacını karşılamaktadır. Saydığımız bütün bu sebepler, ülkemizde yapılan tahıl üretiminin yapılmasını mümkün ve zorunlu kılmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilen tahıl ürünleri içerisinde üretimi en çok yapılan tahıl ürünü buğdaydır. İklimsel koşulları göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde buğday üretimini yapmaya en uygun bölgenin İç Anadolu bölgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesi ile Kuzeydoğu Anadolu bölgesi hariç diğer bölgelerimizde buğday üretimi yapılabilir.
Tahıl ürünleri arasında buğday üretiminden sonra en fazla üretimi yapılan ürün, arpadır. Arpa ürünü, budayın yetişme koşulları ile benzerlik göstermektedir. Yani buğday üretimi yapılan bir bölgede aynı zamanda arpa yetiştiriciliği de yapılabilir. Aralarındaki tek fark ise buğdayın yetişme süresi arpadan daha uzundur.
Mısır bitkisi, sıcağı, yağışı ve nemi seven bir tahıl türüdür. Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde mısır üretimi yapılmaktadır.