Türkiye, tarımsal faaliyetin yoğun olarak yapıldığı bir ülkedir. Tarımsal üretimi etkileyen belli başlı faktörler bulunmaktadır. Ancak genellikle tarımsal alandan yapılan müdahaleler, tarımı iyileştirmek ve verimi arttırmak için yapılan işlemleri kapsamaktadır. Türkiye ekonomik kalkınmasının bir kısmını tarımsal faaliyetlerle gerçekleştirmektedir. Özellikle ülkemizde üretilen ve ihraç edilen ürünler, ülke ekonomisi olumlu yönde etkilemektedir. Ancak ülkemizde tarımsal üretimi ve verimi etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler; iklim, yer şekilleri, sulama, gübreleme, makineleşme ve miras kavgalarıdır.
İklim özellikleri, bir bölgede yetiştirilecek ürünleri etkileyen ve belirleyen faktörlerden biridir. Ülkemizde görülen iklim özellikleri, bölgelere göre farklılık göstermektedir. Ülkemizde yedi bölgeden oluşan bir ülkedir. Bu yedi bölgede hâkim olan iklim tipleri, aynı zamanda bölgelerde yetiştirilen ürünleri belirlemektedir. Ülkemizde görülen İklim tipleri, Karadeniz, Akdeniz ve Karasal iklimdir. Örneğin Karadeniz iklimi görülen yerlerde yıllık yağış oranı yüksektir ve her mevsim yağışlıdır. Bu nedenle Karadeniz iklimi görülen yerlerde yağışı seven bitkilerin yetiştirilmesi mümkündür. Akdeniz ikliminde ise kışlar ılık ve yağışlı, yaz ayları ise sıcak ve nemlidir. Bu nedenle sıcağı ve nemi seven ürünlerin yetiştirilmesi için uygundur. Karasal iklimde ise kışlar soğuk ve karlı, yaz ayları ise sıcak ve kurak geçer. Bu nedenle iklime bağlı olarak bu bölgeler de kuraklığa dayanıklı ürünler yetiştirilmektedir.
Ülkemizde tarımı etkileyen bir diğer faktör ise yer şekilleridir. Ülkemizde yer şekilleri açısından tarım alanları kısıtlıdır. Çünkü yeryüzü şekiller engebelidir. Bu nedenle tarımsal faaliyetler, ovalarda ve vadilerde yapılmaktadır. Ülkemizde engebeli olan bölgelerde genellikle hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır.
Sulama işlemi, ülkemizde ihtiyaç duyulan bir diğer tarımsal faktörlerinden biridir. Özellikle İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde tarımsal faaliyetlerin devamlılığı için sulama faaliyetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca topraktaki mineral eksikliğini gidermek ve tarımsal verimi arttırmak için gübreleme faaliyetleri gerçekleştirilir.
Ülkemizde tarım faaliyetlerini etkileyen faktörler makineleşme ve miras kavgalarıdır. Tarımda makineleşme süreci üretimi arttıran ve verimi yükselten bir faktördür. Bunun yanı sıra toprak mirasından dolayı iki taraf arasındaki anlaşmazlık tarımsal faaliyetleri olumsuz yönde etkilemektedir.