Domates bitkisi, ülkemizde dört mevsim üretimi yapılan ve halk tarafından talep edilen bir üründür. Ülkemizde üretilmeye başladığı tarihten bu yana domatese oluşan rağbet her geçen gün artmaktadır. Dahası dört mevsim üretiminin sağlanması için örtü altı uygulamalar yapılmaktadır. Halkımız domatesi o kadar sevdi ki sahip olduğu dar bir toprakta bile yetiştiriciliğini yapmaya başladı. Sevilen bir meyve olarak domates, Türkiye’de yüksek miktarda üretimi ve tüketimi sağlanan bir ürün haline gelmiştir.
Domates sıcağı seven bir meyvedir. Özellikle olgunlaşma ve kızarma döneminde güneşli havalara ihtiyaç duymaktadır. Domates bitkisi soğuğa maruz kaldığında verimi doğrudan etkilenir. Bu nedenle üreticimizin domates yetiştiriciliği için seçeceği bölgelerin soğuk olmaması gerekmektedir. Aksi durumda domates ürününden beklediğiniz verimi elde edemeyebilirsiniz.
İklimsel özellikler, domates yetiştiriciliği için önemli bir faktördür. Gerekli ortamın ve sıcaklığın sağlanamadığı durumlarda domates ürünü beklentiniz karşılayamayabilir. Ancak iklim koşullarının yanı sıra domates yetiştiriciliğinde verimi etkileyen başka faktörlerde bulunur. Bunlar; sulama ve gübreleme faaliyetleridir. Gübreleme ve sulama faaliyetleri üretimi destekleyen verimi arttıran ve kalite yükselten faaliyetlerdendir.
Her bitkide olduğun gibi domates yetiştiriciliğinde de gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak analizi yaptırmak gerekmektedir. Çünkü toprak analizi yaptırmak, toprağın ihtiyacı olan mineral ve besin değerlerini belirler. Besin değeri açısından doygun olan toprak, ekilen ya da dikilen bitkinin daha sağlıklı ve verimli büyümesini ve gelişmesini sağlayacaktır. Bu nedenle domatese gübre atmadan önce toprak analizi yaptırmanızda fayda vardır. Çünkü yanlış atılan gübre verimi attırmak yerine verimi azaltabilir hatta ürünün zarar görmesine sebep olabilir. Ayrıca domates için kumlu topraklarda taban gübresi önerilmemektedir. Killi topraklarda gübreleme abandan ve damlama yoluyla verilmelidir.
Domates için en uygun sulama yöntemi hangisidir?
Domates sıralar halinde tek tek dikilen ve uzayan bir bitki türüdür. Geleneksel sulama yöntemleri topraktaki tuz oranını etkilediği için, gölleme ya da karık sulama domates için uygun sulama yöntemlerinden değildir. Yağmurlama sulama domates çiçeklerine zarar verebilir. Bu nedenle en ideal sulama yöntemi damlama sulamadır.