Çay, ülkemizde sıkça tüketilen bir içecek türüdür. Çayın farklı çeşitleri bulunmaktadır. Siyah çay, beyaz çay ve yeşil çay olmak üzere çayları 3 ana grupta değerlendirebiliriz. Bu çay çeşitlerinin yanı sıra bitki çayları da günümüzü güzelleştiren ve sağlık açısından insana faydalı olan çaylardan biridir.
Çay bitkisi nem oranı yüksek bölgeleri seven bir bitkidir. Bu nedenle çay üretimi yapılacak bölgenin sıcak ve bol yağışlı olması gerekmektedir. Ancak yağışın yıla yayılması gerekmektedir. Yani sadece yaz yağışlarının ya da bahar yağışlarının etkili olması çay bitkisi için yeterli değildir. Bu nedenle her ay yağış alan bölgeler, çay üretimi için ideal yerlerdendir. Bunun yanı, çay ekeceğiniz toprağın kireçli olmamasına dikkat etmenizde fayda vardır.
İklimsel uygunluk ve toprak faktörlerinden sonra çay üretiminde önemli olan bir diğer nokta, çayın ne zaman dikilmesi gerektiği ile ilgilidir. Çay fidanının ekim zamanı olarak en ideal aylar, ekim, kasım ve aralık aylarıdır. Sonbahar aylarında dikilen fidanların gübreleme, ilaçlama gibi işlemleri ise mayıs ve haziran aylarında yapılabilir. Çay ürününüzün verimli olmasının istiyorsanız ilaçlama ve gübrelemenin yanı sıra yabancı otların temizliğinin de yapılması gerekmektedir. Budama işlemini ise dikim aylarında yapabilirsiniz. Dikim zamanı çay fidanının gelişimini doğrudan etkileyen bir süreçtir. Bu nedenle doğru zamanda dikilen çay fidanı daha hızlı ve sağlıklı gelişimini tamamlayabilir.
Çay yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer nokta da çayın hasat zamanıdır. Hasat zamanına geçmeden önce hasat aletlerinden bahsedelim. Çayı hasat etmenin pekçok farklı yolları bulunmaktadır. Bunlar; motorlu elle çalışan makineler, makaslar ve elle toplama işlemi gerçekleşmektedir. Motorlu makineler ve makaslar ile hasat süresi elle toplama işlemine kıyasla daha kısa sürede bitmektedir. Ancak elle toplama işlemi ile daha kaliteli çay mahsulü elde edilmektedir. Elle toplanan çay yaprakları diğer metotlara göre daha kalitelidir.
Çay hasat zamanı, 3 sürgün olarak 3 farklı hasat zamanı yapılmaktadır. Sonbahar ayında dikimi yapılan çayın ilk hasat zamanı mayıs – haziranı kapsar. 2. hasat zamanı temmuz- ağustos ayları ve 3. hasat zamanı eylül – ekim aylarında gerçekleşmektedir.