Çay bitkisi hem ülkemizde hem de dünyanın belli bölgelerinde üretimi yapılan bir bitkidir. Ülkemizde sevilerek tüketilen bir içecektir. Hatta çay hayatımızda öyle bir yere sahip ki saatleri bile bulunur ve çay saatleri olarak isimlendirilir. Çay, sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Sadece sabahlarımızın değil günümüzün ara öğünlerini renklendiren, yazın ayrı kışın ayrı tadı olan bir içeceğimizdir. Gündük koşturmaların stresinden sıcacık bir bardak çayla uzaklaşıp sakinleşebiliriz. Uzun ve4 hoş sohbetlerimiz bir bardak çayla daha keyifli hale gelebilir. Ülke olarak çay içeceğine düşkün olduğumuzu söylemek pek de yanış olmayacaktır. Çayın, kültürümüzün bir parçası haline gelmesinde üretim ülkesi olmasının da büyük payı bulunabilir. Çay üretimi dünya üzerinde sınırlı bölgelerde gerçekleştirilmektedir. Bu durumun başlıca sebebi ise çayın seçici bir bitki olmasından dolayıdır.
Çay üretimi yapılacak bölgenin ilk olarak ikliminin çay için uygun olması gerekmektedir. Dünya üzerinde görülen farklı özelliklere sahip iklim tipleri görülmektedir. Tarımsal üretim yapılırken üretilen her ürünün ihtiyaç duyduğu sıcaklık ve yağış faktörleri farklılık göstermektedir. Çay bitkisi iklimsel özelliklerden doğrudan etkilenen ve uygun iklim koşullarında yetiştirilmediğinde doğrudan olarak etkilenen bir bitkidir. Bu nedenle çay yetiştiriciliği yapacak üreticimize tavsiyemiz, çayın ihtiyaç duyduğu ortamlarda üretimin yapılmasıdır. Çay bitkisi yağışı ve sıcaklığı seven bir bitkidir. Ancak yıllık yağış oranının 14 derecenin altına inmemesi gerekmektedir. Soğuğa karşı dayanıklı bir bitki değildir bu nedenle soğuk iklimlerin görüldüğü bölgelerde çay yetiştiriciliği yapılmaz. Ayrıca yağış olayının tek bir aya ya da mevsime göre fazla olması yine fındık üretimi için uygun olma durumunu etkiler. Çay bitkisi nem seven bir bitkidir. Bu nedenle çay üretimi yapılacak bölgenin nem oranının yüksek olması gerekmektedir. Toprak olarak sadece kireçli topraklar çay üretimi için uygun değildir. Kireçli topraklarda yapılan çay üretiminden elde edilen verimin oldukça düşük olduğu söylenmektedir.
Ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesi çay üretimi açısından uygun bir bölgedir. Özellikle Gürcistan sınırından başlayarak Trabzon’un Araklı – Karadere sınırına kadar çay yetiştiriciliği yapılmaktadır.