Tarımda sulama önemli bir yere sahiptir. Toprağa ekilen ya da dikilen ürünün topraktan alacağı besin değeri sınırlıdır. Toprak belli bir nem kaybına uğradıktan sonra, ürün besin ihtiyacını topraktan karşılayamaz ve gelişmesi yavaşlar. İhtiyacın karşılanmama durumunun devamında solmalar meydana gelecektir. Bu nedenle hem toprağın hem de ekinin suya ihtiyacı vardır. Bu su ihtiyacı iki şekilde giderilebilir; ya yağış olayının yaşanması gerekmektedir ya da sulama yapılmalıdır. Yağışın gerçekleşmemesi durumunda sulama işlemine ihtiyaç duyulmaktadır.
Sulama, doğa olaylarından biri olan yağmurun yağmaması sonucu, bitkinin ihtiyaç duyduğu suyun yapay yollarla bitkiye verilmesi durumudur. Amaç, öncelikle toprağa ekilen bitkinin büyümesidir. Çünkü bitki topraktan alacağı besin maddesi bittikten sonra yenilenmemesi durumunda gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamaz. Bu nedenle sulama işleminin amaçlarından ilki bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddesine ulaşmasıdır.
Yağışın gerçekleşmemesi durumunda toprak bünyesinde bulunan tuz miktarı toprağı verimsizleştirmeye başlar. Bu durum hem toprağın hem de bitkinin olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olur. Bu nedenle sulama yapılmasının bir diğer sebebi de topraktaki tuzu çözelti haline getirilmesini sağlamaktır.
Tarım üretiminde kullanılan ve çiftçimizin ulaşmak istediği iki nokta vardır. Bunlar; verim ve kalitedir. Toprağın kalitesi, toprağın verimliliği, ekilen tohumun kalitesi tarım sürecini şekillendiren önemli faktörlerdir ancak tarım sürecinin verimli ve kaliteli bir şekilde hasat zamanına ulaşılması için yeterli değildir. Çünkü su hem topraktaki hem de havadaki nem oranını dengeler. Tohumun toprak içinde filizlenip büyümesi için belirli bir neme ihtiyacı vardır. Aynı durum filizlenen fidenin topraktan çıktıktan sonra geçirdiği süreç için de geçerlidir.
Toprak kadar su da bitki için hayati bir önem taşır. Ayrıca su bitki içerisinde bir taşıyıcı olarak görev yapar. Bitkilerin gerçekleştirdiği fotosentez olayının yaşanması için suya ihtiyacı vardır. Ayrıca bitkinin olgunlaşması ve standart bir şekle gelebilmesi için yine suya ihtiyaç duyulur. Su ihtiyacı karşılanmış olan bitki karşılanmamış bitkiye göre sıcağa ve soğu karşı daha dayanıklıdır. Suyun bitki üzerinde verim arttırıcı ve kalite yükseltici bir etkisi bulunmaktadır.