Tahılların arasında en çok üretimi yapılan buğdayı yetiştirirken nelere dikkat etmeliyiz? İnsanların temel ihtiyaçlarından biri olan gıda ihtiyacının karşılanmasında tahıllar büyük rol oynamaktadır. İşlenmiş ya da saf halleri ile mutfağı zenginleştirirler. Dünyanın pek çok yerinde takıl üretimi özellikle de buğday üretimi yapılmaktadır. Ülkemiz buğday üretimi bakımından önemli bir üretim gücüne sahiptir. Bu nedenle hem üretim hem de tüketim maddesi olarak buğday, hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Ayrıca buğday, uyumlu yapısı sayesinde kolaylıkla üretilebilir ve hasat dönemi de diğer tahıl ürünlerine göre bir miktar daha kolaydır. Çiftçilerimizin buğday üretimi yaparken bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor.
Buğday üretimi yapan ya da yapmayı düşünen üreticimiz, buğday yetiştirirken dikkat etmeniz gereken ilk husus sulamadır. Tarımda sulamanın önemi büyüktür. Ekin ya da bitki topraktan alacağı besin değerini aynı zamanda sudan da almak isteyecektir. Sulamama ya da yanlış sulama yöntemleri verimi düşürür ve ürünün ziyan olmasına sebep olabilir. Bu nedenle ürününüz için en uygun sulama yöntemini ve zamanını bilmeniz gerekmektedir. Buğday ekini, genellikle sulama işlemine pek ihtiyaç duymaz. Ancak çiçeklenme ve süt dolum zamanı kuraklık yaşanması durumunda ek bir sulama işlemi gerekebilir. Ancak buğdayın suya ihtiyaç duyduğu asıl zaman sapma kalkma dönemidir. Süt dolum ve sapa kalkma döneminde buğdayınız mutlaka sulayın.
Gübreleme işlemi için en uygun zaman ise ekinin sapa kalkma süresidir. Buğdayınıza sapa kalkma süresinde özellikle azotlu gübre takviyesi yapabilirsiniz.
Buğday ekilen arazinin ekim nöbeti uygulaması ile zenginleştirilmesi gerekmektedir. Sürekli olarak buğday ekimi yapılan arazideki besin maddesi miktarında düşüş gerçekleşir. Ayrıca her sene aynı araziye buğday ekimi yapılması, buğdayda kök hastalığı oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle ekim nöbeti için, ayçiçeği, kavun, soğan, karpuz, fasulye gibi ürünleri ekebilirsiniz.
Ayrıca buğday ekimi yaparken aşırı tohum kullanmamaya dikkat edin. Aşırı tohum kullanılması durumunda elde edilecek verimin miktarında düşüş görülebilir.
Bunun yanı sıra buğday ekininin yabancı otlardan mutlaka arındırılması gerekmektedir. İlaçlama ile yabancı otları önleyebilirsiniz.