Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 10:05

Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır?

Büyükbaş Hayvancılık Nerelerde Yapılır?
Son Güncelleme :

09 Haziran 2021 - 17:38

591 views

Türkiye, tarım faaliyetlerinin aktif olarak yapıldığı ve kırsal kesimde yaşayan insanların bu tarımsal faaliyetlerle geçimini sağladığı bir ülkedir. Bu açıdan baktığımızda Türkiye ile ilgili olarak tarım ülkesi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’de hâkim olan iklimsel özellikler hem tarımı hem de hayvancılık faaliyetlerinin şekillendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Türkiye, farklı iklim tiplerinin görüldüğü bir ülkedir. Akdeniz iklimi, Karadeniz iklimi ve Karasal iklim, Türkiye’de görülen iklim tipleridir. Bu iklimsel özelliklerin görüldüğü bölgelerdeki hem tarım ürünleri hem de hayvan yetiştiriciliği değişmektedir. Özellikle yağış ve sıcaklık faktörleri bu değişimin başlıca sebeplerinden biri olabilir. Özellikle hayvan yetiştiriciliği yapılan yerlerde yağış miktarı, geniş otlakların oluşmasına yardımcı olmaktadır.
Türkiye’de büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, su ürünleri yetiştiriciliği ve arı yetiştiriciliği olan farklı hayvansal üretim kolları aktif olarak faaliyet göstermektedir. Ancak hayvan yetiştiriciliği de bölgelere göre değişim göstermektedir. Ancak bu diğer bölgelerde o hayvanı yetiştirilmediği anlamına gelmez. Türkiye’nin her bölgesinde yoğun ya da seyrek olarak hayvan üreticiliği yapılmaktadır. Sadece bazı bölgelerde bazı hayvan türleri daha yoğun olarak yetiştirildiği için hayvancılık faaliyetleri de bazı bölgeler ile özdeşleşmektedir. Büyükbaş hayvancılık, ülkemizde küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliğinden sonra en çok üretimi yapılan bir diğer üretim çeşididir. Büyükbaş hayvancılık kategorisi altında, sığır, manda, deve, eşek, at ve katır bulunmaktadır. Bu hayvanlardan bazıları et ve süt üretimi için kullanılırken bazıları ise taşıma ve binek hayvanı olarak kullanılmaktadır. Özellikle sığır ve manda yetiştiriciliği, et ve süt üretimini karşılamaktadır. Deve, at, eşek ve katır gibi hayvanlar ise genellikle taşıma işlemi için kullanılmaktadır.
Büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesi için öncelikle iklim koşullarının uygun ve elverişli olması gerekmektedir. Yaz aylarının sıcak ve yağışlı, kış aylarının ılık geçtiği bölgelerde büyükbaş hayvancılık faaliyetleri yapılması uygundur. Geniş otlakların oluşabilmesi için arazinin yağış alması gerekmektedir. Bu nedenle sıcaklık farkının düşük ve yağışın olduğu bölgelerde büyükbaş hayvancılık yapılmaktadır. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde ahır hayvancılığı yapılır. İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde mera hayvancılığı yapılmaktadır.