Patlıcan üretimi yaparken tüm bakımları tam yapılsa bile yine de patlıcan bitkisine hasar veren canlılar ve hastalıklar bulunabilir. Peki bu hastalıklarla ve zararlılarla nasıl mücadele edilir? Üreticimizin merak ederek araştırdığı konular arasında patlıcan zararlıları ve hastalıkları da yer almaktadır. Üretim sürecinde belli sebeplerden dolayı bitkilerde bazı hastalıklar meydana gelebilir. Bu hastalıkların ortaya çıkmasında pek çok farklı etken rol alabilir. Ancak her bitki için bu hastalıklar farklılık gösterebilir. Bu nedenle hastalıklarla ve haşerelerle mücadele kullanılan yöntem de değişebilir. Bu nedenle üreticimizin yapması gereken ilk işlem ürününü tanımasıdır.
Patlıcanda oluşan hastalıklarla mücadelenin ilk adımı mahsul rotasyonu yapmaktır. Patlıcan, ekim nöbeti isteyen bir bitkidir. Aynı arazi üzerinde her yıl aynı ürünün üretilmesi, hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle düzenli olarak patlıcan üretildikten sonra aynı araziye gelecek yıl başka mahsuller ekilmelidir. Ayrıca hastalık oluşmasını engelleyebilecek bir diğer önlem isse toprak işlemedir. Üreticilerimiz, mümkün oldukça her üretim sürecinden önce ve hasat işleminde sonra toprağınızı sürün, toprağın karışmasını, havalanmasını sağlayın.
Patlıcana zarar veren böcekler de yine üretim sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu böceklerden ilki patates böceğidir. Patates böceği hem patatese hem de patlıcana ağır hasarlar vererek verimini düşürebilir. Patates böceği, kış ayını toprağın altında geçirir ve ilkbaharla birlikte toprak üstüne çıkar. Patlıcan yapraklarına yumurtlayan patates böceğinin larvaları patlıcan yaprağına zarar verir. Müdahale edilmesi gerektiği kadar zarar veriyorsa haşereler için uygun olan pestisit çeşidini kullanabilirsiniz.
Yaprak galeri sinekleri, patlıcan bitkisine zarar veren ve verimini düşüren zararlılardan bir diğeridir. Yaprak galeri sineği, boyut olarak küçüktür anca yine yaprak üzerine larvalarını bırakır. Larvalar, yaprak üzerinde beyaz galeri ve delikler açarak zarar vermeye başlar. Hasar alan yaprak düzenli olarak fotosentez yapamaz ve açılan deliklerde zararlı mikroorganizmalar yayılmaya başlar. Patates böceğinde olduğu gibi, yaprak galeri sinekleri, ciddi zararlara uğratıyorsa zirai danışmanınıza danışarak yaprak galeri sineği için uygun olan pestisit türünü alarak müdahale edebilirsiniz.