Biber ülkemizde farklı yerlerde yetiştirilmeye müsait bir bitkidir. Biberi geniş arazilerde, bir serada ya da yolda yürürken balkonda duran bir saksının içerisinde yetiştirildiğini görmeniz mümkündür. Çeşitliliğinden kaynaklı olarak, mutfak sektöründe farklı şekillerde biberi tüketiriz. Yediğimiz yemeğin ana yemeği olabilir, ya da yemeğe ilave ettiğimiz baharat olarak soframızda yerini alır. Yemeklerimize renk veren bir salça olarak biberi kullanmamız ise mümkündür.
Tüm bunlara ek olarak biber ürünü, diğer ülkelere ihraç ettiğimiz tarımsal ürünler arasında yer alır ve ekonomik olarak ülkemize getirisi yüksektir. Bu nedenle endüstriyel amaçlı ya da hobi olarak biber yetiştiriciliği ülkemizde yoğun olarak yapılmaktadır. Yapılmasının bir diğer sebebi ise iklim olarak ülkemizde uygun bölgelerin geniş bir yelpazeye sahip olmasından kaynaklı da olabilir. Bu nedenle biber yetiştiriciliği eski zamanlardan beri üretilmekte ve üretim yoğunluğu artarak devam etmektedir.
Peki biber ürünü ne zaman hasat edilir ve ne kadar hasat işlemi tekrarlanır? Üreticimiz tarafından bu sorulara cevap aranmaktadır. Amacına göre biber yetiştiriciliği tek mevsimlik olarak ya da hem ilkbahar hem de sonbaharda üretime devam edilecek şekilde yetiştirilmeye devam edilen bir bitkidir.
Bu nedenle hasat döneminin ne zaman olacağını belirleyen temel etken, ekilme ya da dikilme dönemidir. Biber tohumu ekme ya da biber fidesi dikme işlemi için genellikle en uygun olan zaman, ilkbaharda görülen son don olaylarının gerçekleşmesinden sonraya işaret etmektedir. İlk baharda ekilen biber bitkileri genellikle meyve döküp hasat edilmeye hazır hale, haziran ayı sonu temmuz ayı başı gibi gelir.
Ancak yine de hasat döneminin belirlenmesinde fidenin büyüme hızı, bakımı, hava sıcaklığı gibi etkiler aktif rol oynar. Biber bitkisinde tek seferlik bir hasat işlemi uygulanmaz. Meyveler olgunlaştıktan sonra yine çiçeklenme devam eder. Biber fidesi için hasat işlemi yaklaşık 9 -15 arası değişebilir. Biber bitkisi sürekli döküm yapan bir bitkidir. Ayrıca hasat işlemi, birer hafta arayla tekrar edilir. Ekim ayına kadar hasat işlemi sürebilir.