İnsan hayatının pek çok alanında pestisit maddesi kullanılmaktadır. İnsanlar, bilinçli ya da bilinçsiz olarak gün içerisinde pestisit kullanımını gerçekleştirir. Tek bir çeşitle pestisit sınırlandırılmaz. Pestisit nedir, hangi alanlarda ne için kullanılır. Tarımdaki pestisit uygulaması nedir? Tüm bu soruların cevabını gelin birlikte öğrenelim.
Temelde pestisit, zararlı organizmalara müdahale etmek, onları engellemek ya da kontrol altında tutmak için kullanılan, zararlı etkilerini en aza indirgemek için hazırlanan bir karışımın adıdır. Tarım alanında olduğu gibi, pestisit kullanımı farklı pek çok alanda da kullanılmaktadır. Pestisit, yapı olarak kimyasal içeriklerden oluşan bir maddedir. Aynı zamanda virüs olarak ya da bakteri olarak yine ortaya çıkabilir. Pestisit, antimikrobik özelliğe de sahip olabilir. Bu özelliklerinin yanı sıra dezenfektan olarak hazırlanabilir. Kullanım amaçlarına bakıldığında çeşitli amaçlar için kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Pestisitin zararlı organizmalarla mücadele de kullanıldığı söylenebilir. Peki zararlı organizmalar kelimesi ile ifade edilmek istenen nedir?
Zararlı organizmalar, insanların temel ihtiyacı olan besin kaynaklarına zarar veren, mal marlıklarını zarara uğratan böcekler, bahçede çıkan yabani otlar, bitki patojenleri, ürüne zarar veren kuşlar, solucanlar ve sayılabilecek daha pekçok organizma zararlı organizma olarak söylenebilir.
Ancak şu noktada dikkat etmek gerekebilir. Pestisit oluşumunda kimyasal madde kullanıldığı için haliyle kimyasal içerikli bir maddedir. Zararlı organizmaların engellenmesi açısından insana fayda sağlayan bir yanı olsa da genel olarak insanlara hayvanlara ve doğraya zarar verme potansiyeli olan bir maddedir.
Tarımda pestisit kullanımı, özellikle modern tarımın bir parçası olarak üreticimizle buluşturulmaktadır. Pestisit kelimesini duymamış olanlar için daha yaygın kullanımı ile tarım ilaçları daha tanıdık gelebilir. Modern tarım yöntemleri arasında sulama ,gübreleme gibi özellikle ilaçlama bakımı da tarımsal üretimin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.
Pestisit uygulaması, özellikle üretilen ekinlerin hayvanlardan, hastalıklarından ya da yabancı otlardan kurtulması için ürüne takviye edilir. Bu gibi zararlı organizmalarla mücadele işleminin %95 oranı pestisitlerle devam ettirilmektedir. İlaçlama işlemi gerçekleşmemesi durumunda ürünün verim ve kalite oranında düşüş yaşanmaktadır.