Biber, ülkemizde üretilen ve ihracatta kullanılan bitkilerden biridir. Yetişme koşulları göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde biber yetiştiriciliği geniş alanlara sahiptir. Ülkemizde görülen iklimsel özellikler, biber yetiştiriciliğini mümkün kılar.
Biber bitkisi, yapı olarak narin bir bitkidir. Dışarıdan yapılan bir müdahale biber dallarının kolaylıkla kırılmasına sebep olabilir. Bu durum ayrıca üretim sürecini ve verimliliği de olumsuz yönde etkiler. Ayrıca biber bitkisi soğuğa karşı duyarlı bir bitkidir. Bu duyarlılık durumu soğuktan kolaylıkla etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde biber üretimi verimli bir şekilde gerçekleştirilemez. Özellikle ilkbaharda görülen son don olayları, biberin çiçeklenme sürecini olumsuz yönde etkiler.
Bu bilgilerden hareketle biber bitkisi ile ilgili olarak sıcak havaları sevdiğini ve sıcak iklimsel özelliklerin görüldüğü yerlerin biber yetiştiriciliği için uygun olduğunu, yüksekliği fazla ve soğuk yerlerin ise biber üretimi için uygun olmadığı çıkarımı yapılabilir.
Bu açıdan bakıldığında biber ilkbaharda ekimi yapılan ve yaz aylarına hasatı yapılan tek mevsimlik bir bitkidir. Biber ihtiyacının karşılanması için sadece yaz döneminde gerçekleştirilen üretim yeterli kalmayabilir. Bu nedenle biber yetiştirme teknikleri üretilmiştir.
Biber yetiştirme teknikleri, açıkta biber yetiştirme tekniği ve örtü altında biber yetiştirme tekniği olarak 2 şekilde gerçekleştirilir.
Açıkta biber yetiştirme tekniğinde fideler ılık yastık materyali kullanılarak yapılır. Tohumların arası 10 cm olacak şekilde yastıklara ekilir. Tohumların sıra üzeri mesafesi 1 -2 cm olmalıdır. Çukur derinliği ise 1 -23 cm kadar olmalıdır. Ekim işlemi bittikten sonra tohumların üstü kapanır ve çimlenme işleminin gerçekleşmesi beklenir. Ancak ekim sırasında sıcaklığın 15 derece olması önemlidir. Ekim işlemini yapmadan önce arazinin sürme ve gübreleme işleminin yapılması önerilir. Ekim yapılırken sıra araları 80 cm mesafe olacak şekilde ekilmelidir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise ilk meyve görülene kadar sulama yapılmamalıdır.
Örtü altında biber yetiştirme tekniğinde ise, tohumlar harç içine tek tek ekilir. Ekim işlemi gerçekleştikten 14 gün sonra çimlenme gerçekleşir. Fide 5 – 6 yapraklı bir görünüme kavuştuğunda sera içine dikim gerçekleşir. Tekli ya da çift olarak dikim işlemi gerçekleşir. Dikkat eteniz gereken nokta ise sık dikim yapmaktan kaçının. Sulama olarak, damla sulama tercih edilebilir.