Karpuz yetiştiren üreticimiz, karpuzun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu, ne kadar sulanması gerektiğini merak etmektedir. Sulama sıklığının yanı sıra, uygun yöntemler kullanılarak yapılan sulama işlemi verimi arttıran bir diğer faktördür.
Sulama işlemi, yağış miktarının yetersiz kaldığı durumlarda, ürünün solmaması ve üretim sürecinin devam ettirilmesi için gerekli olan işlemlerden biridir. Tarımsal üretim yapılırken üretilen bitki, birkaç beşeri kaynaklı bakım unsurları ile desteklenir ve verimi arttırılmaya çalışılır. Gübreleme, sulama, ilaçlama, budama gibi işlemler, genel olarak bakım unsurları başlığı altında toplanabilir.
Her bitkinin su ihtiyacı farklı farklıdır. Kimi ürün, üretim süreci boyunca sulama desteğine ihtiyaç duyarken kimi üründe fazla su takviyesi, verimi düşürür ve neme ve rutubete bağlı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle üreticilerimize tavsiyemiz, yetiştirdikleri ürünü tanımaları ve ihtiyacı kadar sulama işlemini yapmalarıdır.
Sulama uygulamasında önemli olan bir diğer unsur da sulama yöntemidir. Yanlış uygulanan sulama yöntemi verimi olumsuz yönde etkiler. Özellikle çiçeklenme sürecinde yanlış yapılan sulama yöntemleri çiçeklenme sürecinin verimli bir şekilde gerçekleşmesini engeller. Çiçeklenme sürecindeki bu aksamalar mevcut çiçekten oluşacak olan meyve miktarının da düşmesine sebep olur.
Peki bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda, karpuz yetiştiriciliğinde sulama nasıl yapılmalıdır, hangi sulama yöntemleri tercih edilmelidir?
Karpuz bitkisi, yapı olarak içinde bol miktarda su barındıran bir bitkidir. Kökleri toprak içerisinde derin mesafelere kadar uzayabilir ve gerekli su ihtiyacını yeraltı su kaynaklarından karşılayabilir. Karpuz, sıcağı çok seven ve gelişim sürecinden hasat zamanına kadar bol güneşe ihtiyaç duymasının aksine bol miktarda sulama işlemi istemez. Genel olarak sıcak ve ılıman iklim koşullarında yetişmeye uygun bir meyvedir. Ancak fazla ne ve yağış durumu, karpuzda neme ve rutubete bağlı hastalıkların baş göstermesine sebebiyet verebilir. Bu durumların yaşanmaması için karpuzu çok sulamamaya özen gösterin.
Özellikle susuz yetişen bir bitki olduğu için, üretim süreci boyunca çok kuraklık yaşanması durumunda birkaç kez sulama işlemi yapabilirsiniz. Sulama yöntemi olarak, sızdırma ve damla sulama yöntemi önerilmektedir.