Manisa Türkiye’de Üzüm yetiştiriciliğinde bir numara
Üzüm en çok ve en verimli olarak Manisa ilinde yetişiyor demek mümkün pek çok farklı çeşitte üzüm Manisa ilinde kaliteli olarak yetiştirilebilirken Bölgenin büyük bir geçim kaynağını yetişen yaklaşık 1453 farklı çeşitteki üzüm sağlıyor. Bölge üzerinde yetişen üzümün yaklaşık olarak yüzde 85 oranında bir kısmının ihracat edildiği de söyleniyor.
Dünyanın en kaliteli üzümlerinin yetiştirildiği yerlerden biri olan masada sürekli daha iyi bir üzüm türü yetiştirmek üzerine çalımalar yapılıyor.
Sultani üzüm türü şuanda en çok ihraç edilen ve ülkede de bilinen çekirdeksiz kuru üzüm olarak tüketimi oldukça fazla ve Pazar ağı geniş olan bir kuru meyve çeşidi Sultani üzüm tescili Manisa tarafından yapılan üzümler arasında yer alıyor.
Manisa’nın tescillediği farklı üzüm türlerine değinecek olursak ise: ‘’Altini Sultan’’ Saruhan Bey’’ ‘’Manisa Sultanı’’ ‘’ Sultan 1’’ ve başka türlerde üzümler de tescillendi. Bunun yanında sofralık mahsullerden olan erken sofralık üzümlerden ise Manisa ilinde tescillenenler şunlardır: Manisa Embesi, Spil Karası Türü, Lidya, Efem, Beyra isimli türlerde Manisa ilinin tescillediği asma türleri arasında bulunur ve bu üzüm türleri ise sofralık üzüm türlerindendir. Manisa ilinde yaklaşık olarak 12 farklı üzüm çeşidinin tescillendiği söylenebilir. Manisa üzerinde yaklaşık olarak 50 bin ailenin üzüm yetiştiriciliğinden geçimini sağladığı söyleniyor.
Manisa’da Üzüm Yetiştiriciliğinin Yaygın Olduğu Bölgeler Neresidir?
Dünyada en kaliteli üzümlerin yetiştiriciliği sağlanan Manisa ilinde yaygın olarak nerelerde üzüm yetiştiriciliği yapıldığı da merak konusu olabiliyor Manisa ilinde en yaygın üreticiliği olduğu yerler ise ovalardır. Kıyıya dik olarak uzanan dağlar arasında yetiştiriciliği yapılan asma üretimi en yoğun Manisa merkez ilçe Turgutlu Sarıgöl Alaşehir Salihli üzerinde yayılmış durumdadır bu bölgelerde üzüm bağlarının yarısından fazlasının yetiştiriciliği yapılır diyebilmek mümkün. Alaşehir ve Sarıgöl’de sofralık üzüm üretimi yaygın olarak görülebiliyor. Sofralık üzümlerinin çoğu bu bölgede yetişiyor diyerek yanılmayız. Sofralık üzüm çeşitleri de sadece iç piyasada değil gerektiğinde sofralık üzüm ihracatında bu bölgelerde yetiştirilen üzümlerin ön planda olduğu söyleyebiliriz.