Pamuktan Nasıl Daha İyi Verim Alınır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:19

Pamuktan Nasıl Daha İyi Verim Alınır?

Pamuktan Nasıl Daha İyi Verim Alınır?
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 9:21

46 views

Pamuktan daha iyi bir verim Almak isteyen yetiştiriciler uygun yetiştirme yöntemlerine dikkat ettiği kadar farklı gübreleme yöntemlerini de pamuk için araştırıyor diyebiliriz. Uygun hava koşullarını sağlamak ve uygun bakımı pamuk için yapmak kadar çiçeğinizin uygun bir biçimde gelişmesi için uygun gübreleme yöntemlerine de ihtiyaç duyulur demek mümkün. Yeterli ve düzgün bir gübrelemenin sonucunu ürünlerinizde net bir biçimde fark edebileceğini söyleyebiliriz.
Pamuk gübrelemesi için ne tür gübreler kullanılması uygun olabilir?
Kimyevi ve suni gübreler: azotlu gübreler, fosforlu gübreler pamuk için kullanılabilir.

Pamuk İçin Hangi Gübre Tercih Edilmeli?

Azotlu gübreler pamuk gübresi türlerinde en çok tercih edilen gübre türüdür diyebilmek mümkün. Azotlu gübre kullanımında nelere dikkat edilmeli?
Azotlu gübre kullanımda dikkat etmeniz gereken noktanın uygun bir yetiştirme miktarda ve uygun bir zamanda gübre kullanımı yapılmasıdır diyebiliriz. Azot miktarı eksik olduğu zaman olduğunda veya gübre içerisindeki azot oranında yetersizlik olduğunda pamuk bitkisinin uzama oranında yetersizlik görünmesinin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca gübre az verildiği zaman pamuğun koyu yeşil olması gereken bitki yapraklarının açık renkli olarak kalması mümkün olabilir ve meyve sayısında iyi gübreleme yapılmış ürünlere göre azlık yaşanılabilir. Azot gübresinin bitkiye gelişme sürecinde iki kere verilmesinin yeterli olacağı söylenilebilir. İlk gübre verimi ekim sırasında yapılabilir. Daha sonraki gübre verimi ise sulama gerçekleştirilmeden önce toprak yüzeyine serperek gerçekleştirilebilir. Bir dekar için önerilen azotlu gübre miktarı ise yaklaşık 30 kilogram olarak belirlenmiştir diyebiliriz.
Fosforlu gübre ise çiçeklenmenin daha iyi bir biçimde oluşmasında son derece ekilidir diyebiliriz. Fosfor özellik olarak toprakta tutulan ve kolay kaybolmayan bir elementtir bu sebep ile sadece bir defa efor gübresi vermek bitki için yeterli olacaktır genellikle bir dekara uygun olan fosfor gübre ağırlığının 7 kg. civarında olduğunu söyleyebilmek mümkün.
Bu gübreleme yöntemleri ile mahsul oranları arttırılabilir. Yetiştirici pamuktan daha çok kazanabilir. Gübreleme sonucu doğru bir verim alınabilmesi için ürünün gübrelenmesi kadar doğru bir biçimde ve doğru miktarda pamuğun sulanmasının da büyük bir önem taşıdığını söylemek mümkün.