Tütün gübrelemesi çoğu zaman tercih edilmemek ile beraber bazı yetiştiriciler tarafından doğal veya kimyasal gübreleme yöntemlerinden bitkiye uygun olanları tercih ediliyor ve daha verimli ve daha çok mahsul alabilmek için farklı gübreleme yöntemleri kullanılabiliyor diyebiliriz.
Tütün için gübrelemeye karar verecekseniz mutlaka tütün ekiminin gerçekleştirileceği tarla üzerinde gerekli analizlerin sağlanması gerektiğini belirtebiliriz sadece toprak analizi değil bitki analizin de tütün için sağlanması ve en uygun olarak görülen gübrenin işlenmesi oldukça önemlidir diyebiliriz.
Tütünler için genellikle gübrelemenin tercih edilmemesinin sebebi ise tütün türlerinde gübreleme sayesinde verim artar ve fazla mahsul alımı sağlanabilir fakat tütün ürünün kalitesinde düşüş yaşanabilir bu sebep ile gübreleme sadece verimin ve kalitenin azaldığı dönemlerde tercih edilmelidir dersek pek de yanılmayız.
Tütün Gübreleme İşlemi Ne Zaman Ve Ne kadar Yapılmalı?
Tütün için gübreleme işlemi için uygun görülen vakit 4-5 yıl arasında iken dekar başına uygun olarak görülen gübre ağırlığı ise ortalama olarak 2 ton civarındadır demek mümkün. Bu oran çiftlik gübresi için geçerlidir. Kimyasal bir gübre kullanılması uygun görüldüyse dekar için 3 kg kadar azot 5-6 kilo potasyum 3 kilo kadar fosfor verilmesi uygun görülebilir. Bunlar ortalama değerlerdir ve tütün türlerine göre değişiklik gösterebilir.
Tütün Gübrelemesinde Organik Yöntem Sıvı Solucan Gübresi
Solucan gübresi doğal ve etkili gübreleme yöntemleri arasında yer alıyor demek mümkün Manisa ilindeki tütün üreticileri de solucan gübresinden faydalanarak hem hasat yoğunluğunu arttırmış her de kaliteli ürünler yetiştirmeyi başarmış. Nasıl mı?
Sıvı solucan yöntemi uygulanan tütün ürünlerinde öncelikle deneme amacı ile 8 dekar büyüklüğündeki bir alan içerisine uygulama yapılmış. Bir tonluk bir sulama sistemi İçerisine yaklaşık olarak 1.5 litre kadar sıvı solucan gübresi yerleştirilmiş, sonuç olarak tütün mahsullerinde aynı alanda gübrelenmemiş ağaçlara göre boy olarak erken hasat sağlayacak bir oranda gelişmesi sağlanmış. Renk farkı olarak diğer ürünlerden daha belirgin tonlarda sarı renge ulaşılmış, yaprak kalınlığı ise gözle görülür bir biçimde artmıştır denilebilir. Tütün üretiminde solucan gübresinin olumlu bir sonuca ulaşması üreticiye de kolaylık ve daha yüksek bir gelir vaat edebilir