Üzüm YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:49

Üzüm Yetiştiriciliği

Üzüm Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

08 Haziran 2021 - 12:55

76 views

Akdeniz iklime uygun olarak ege ve Akdeniz illerinde genel olarak yetiştirimi görülen üzümün pek çok farklı türü olduğu söylenilebilir. Yetiştirilebilir meyveler artasında en çok çeşitliliğe sahip olan meyveler arasında olduğu söylenebilecek bir meyve türü olan üzüm pek çok kişi tarafından lezzeti ve fayları sayesinde sevilerek tüketilen sağlıklı ürünler arasında yer alıyor diyebiliriz.


´Asmaolarak anılan üzüm meyvesinin yetiştirimi milattan önce 5000 yılına kadar geriye gidebiliyor aynı zamanda eski bir meyve olan üzüm meyvesinin anavatanı Anadoluyu kapsayan Küçük Asya denilen bölgedir. Dünyada pek çok farklı asma çeşidi görülebilir yaklaşık olarak dünyada 10.000 çeşidin üzerinde farklı asma çeşidinin yetiştiği söyleniyor.


Türkiye üzüm meyvesinin anavatanı olarak görülüyor. Ülkemiz sınırları içerisinde tahmini olarak 1200 çeşidin üzerinde üzüm çeşidinin yetiştiriminin yapıldığı tahmin ediliyor. Ekonomik olarak pazarlanabilen üzüm çeşidinin sayısı se 50 ila 60 arasında üzüm çeşidi olduğu söylenebilir. Ülkemizde en geniş asma bağı oranının ise ege bölgesinde bulunduğu tahmin ediliyor. Daha sonrasında ise Akdeniz bölgesi üzüm yetiştiriciliğinde ikinci sırada yer alıyor demek mümkün. Bundan da merter escort en verimli ve en çok gelir elde edilen bağlar ülkemizde ege ve Akdeniz bölgesinde bulunuyor bu bölgeler sonrasında üçüncü sırada ise Marmara bölgesinin geldiğini belirtmek mümkün. Yetiştirici için önemli bir gelir kaynağı olan üzüm çeşitlerinden pek çok farklı ürün elde edilerek yan ürün olarak satımı da el yapımı olarak genellikle üreticinin emeği gibi görünerek tezgâhlarda yerini alıyor. Ve üzümün kullanıldığı farklı alanlar sayesinde sadece taze üzüm pazarı değil üzümden üretilen diğer ürünler sayesinde de yetiştirici kendine bir gelir kapısı sağlıyor.

Üzüm Yetiştiriciliği Nasıl yapılır?

Dünyada yaygın olan üzüm yetiştiricilik Türkiyede Güney Batı Asya içerisinde Avrupa ve Amerika’da yoğun olarak yapılıyor. Üretilen üzüm meyvelerinin genel olarak yaklaşık yüzde 70’i şarap olarak yüzde 25i meyve olarak ve kalan kısmı ise farklı üzüm içeren ürünler için kullanılabiliyor.

Anadolu ülkelerinin çoğu içerisinde rahatlıkla yetişimi sağlanabilen ülkemizde üzüm yetiştirilmesi pek çok ilde gerçekleşebiliyor. Üzüm yetiştirilmesi için en önemli husus iklim şartlarına en uygun olabilecek üzüm çeşidini yetiştirmektir diyebilmek mümkün. İklim şartlarında uygun olan bölgeye doğru üzüm ekimini gerçekleştirdiğini zaman üzümden verim alarak yıllar içerisinde kar elde etmeniz kaçınılmaz olabilir.

Öncelikle bulunduğunuz bölgenin iklim koşullarınsa uyu sağlayabilecek üzüm çeşidini bulmanı gerekir bu üzüm çeşidini araştırarak kolaylıkla bulabilirsiniz. Daha sonrasında nasıl bir yetiştirme türü seçeceğiniz belirlemeniz gerekir.

Kaç çeşit asma yetiştirme yöntemi vardır? Hangi Üzüm Yetiştirme Yöntemi Kullanılmalı?

İki çeşit farklı basma yetiştirme yöntemi bulunduğu söylenilebilir.


Bunlardan ilki tohum ile asma yetiştirme yöntemidir ikincisi ise fide ile asma yetiştirme yöntemidir. Fide ile4e asma yetiştirme yönteminin tohuma göre daha çok tercih edilen yöntem olduğı8unu söylemek mümkün. Bunun nedeni ise fide ile asma yetiştirme yönteminin tohumdan yetiştirme yöntemine öre çok daha zahmetsiz olması diyebiliriz.

Asma fidesi seçerken nelere dikkat edilmeli?

Yetiştiriciler için doğru üzüm türünü yetiştirmek kadar üzümlerinin verimli olabilmesi için doğru bir fide seçmek gerektiğini söylemek mümkün. Doğru ve sağlıklı fide seçiminin nasıl yapılması gerektiği ise yetiştiricilik yapmak isteyenlerin aklında bir soru işareti oluşturuyor Özellikle aşılı fide çeşitleri içerisinden sizin bölgenizde verimli olarak yetiştirilebilen türünü gönül rahatlığı ile Atın alabileceğiniz belirtiliyor.

Tohum ile üzüm yetiştiriciliği yapmak ise daha çok bu konu hakkında tecrübesi bulunan insanlar tarafından tercih edilen bir yetiştirme yöntemidir denilebilir. Fide halinde hazır olarak alınmış aşılaması yapılmış üzüm fidanları sizi büyük bir yükten kurtarabilir. Çok sulu bir toprak üzerine dikilmesi uygun olmayan asma çeşidini uygun bir toprak çeşidine dikerek günde en az sekiz saat güneş almasını sağlamalı, doğru yetiştirme tekniklerini kullanmanız asmanızdan yüksek şekilde verim alabilmenize yardımcı olacaktır.

Üzüm Nerede yetişir?

Üzüm hemen hemen her bölge içerisinde yetişebilen bir meyve türü olarak görünürken doğu Anadolu’da soğuk iklim şartlarına dayanıklı üzüm türleri Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi içerisinde ise ılıman iklimi seven türlerin yetiştiriminin daha sağlıklı olacağını söyleyebiliriz.


Pek çok farklı çeşidi bulunan üzümde görülebilece4k bitki hastalıkları nelerdir?
Üzüm çeşitliliği fazla olduğu incir farklı üzüm türler4inde farklı hastalıklar görülebiliyor.
Bunlardan bazıları:


Pierce hastalığı, tüylü küf hastalığı, gery mold hastalığı, küflü tozlanma hastalığı, siyah çürükler hastalığı, petri hastalığı ( siyah kızamık veya mantar hastalığı olarak anılan hastalıklar.)

Asma yaprakları üzerinde bulunan bazı böcek türleri hastalığa sebep olurken bazı böcek türleri ise asma için koruyucu böceklerdir. Koruyucu böcekler küçük ve ağaca zarar verebilecek böcekleri yiyen böcek türleridir bu şekilde asma ağacının korumasını sağlarlar
Üzüm yet6iştiricili,ği yapmak isteyenlerin aklında buna bir diğer soru ise bir dönüm arazi içerisine kaç adet üzüm fidanı dikilebileceği ile ilgilidir.


Bir dönüm araziye kaç üzüm fidanı dikilir? Bu sorunun cevabı Aslında üzüm dikilen bölgenin toprak verimine göre değişebilmek ile beraber ortalama olarak bir dekar üzerine dikilebilecek üzüm fidanı miktarı 100 fidan ile 200 fidan arasında değişiklik gösterebiliyor.
Peki, bir dekarlık bir üzüm arazisinden ne kadar üzüm mahsulü elde edilir?


Ülkemiz üzerindeki ortalama dekar veriminin 6540 kg civarında meyve olduğunu söylemek mümkün bunun ile beraber verimli arazilerde doğru bir bicimde yetiştirilen üzüm çeşitlerinde dekar üzerinden 400 kg üzüm elde edilen uyerle3r de olduğu bilinmekte. Yani bir dekar üzerinden ne kadar verim sağlayacağınız doğru üzüm şeklini doğru yöntemler doğru sulama sistemi ile düzgün bir biçimde yetiştirebilmenize bağlı olarak görünüyor.

Üzüm çeşitleri nelerdir?

Yetiştiricilik için en fazla tercih edilen üzüm çeşitleri nelerdir? Ülkemizdeki üzüm çeşitleri nelerdir soruları hem tüketiciler hem yetiştiriciler hem de asma yetiştiriciliği yapmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılan sorular arasında yer alıyor.


Bu çeşitler: sultani çekirdeksiz üzüm, siyah çekirdeksiz üzüm, çekirdeksiz beyaz üzüm, siyah merlot üzüm olarak en çok yetiştirilen üzüm türleri arasında yer alıyor demek mümkün.
Üzüm yetiştiriciliğinde kaliteyi etkileyen faktörler nelerdir?

İklim, yağış koşulları, hava şartları, üzüm bağı için yer seçimi, üzüm için doğru bir toprak çeşidi seçimi, ekonomik durum, seçilen ürünün yıllar içerisinde sağlayacağı karın ne kadar yükseleceği, üzüm yetiştiriciliği için önemli konular arasında bulunuyor. Doğru bir döllenme budama işleminin uygulanması, doğru zamanlarda fidan dikilmesinin gerçekleştirilmesi kaliteyi ve mahsul oranını etkileyen faktörlerden en önemlileri arasında yer alıyor diyebilmek mümkün.

Üzüm fidanı dikerken neye dikkat edilmeli?

Aşılı açık kök fidanlarından tercih ediyorsanız fidan çukur boyutlarını 50 cm boyutunda belirlemeniz üzüm ağacının düzgün bir biçimde yetişmesi için yeterli olabilir. Can duyu verirken dikkatli olunması gerekir. Fidanı diktikten sonra toprağı kapatınca bir kısmı toprağı tamamen kapattıktan sonrası için ise kalan kısmını ekleyebilirisiniz. Bir ağaç için harcayacağınız toplam su on on beş litre arasında olabilir. Üzüm fidanlarının toprağa tam olarak oturması için fidanları bir destek çubuğu ile sabitlenebilir.