Karnabahar Fidesi Dikimi Nasıl Yapılır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:23

Karnabahar Fidesi Dikimi Nasıl Yapılır?

Karnabahar Fidesi Dikimi Nasıl Yapılır?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 9:17

360 views

Verimli bir üretim süreci geçirilmesi için iklim, sulama, toprak yapısı, gübreleme gibi işlemlerin yanı sıra ürünün dikilme şekli ve zamanı da önemlidir. Dikim işlemi yapılırken dikkat edilmesi gerek bazı hususlar vardır. Bu hususlar, dikim yapılacak sırların mesafesi, dikim sıralarında açılan çukurların arasındaki mesafe ve çukur derinliği olarak belirtilebilir. Ayrıca bu hususların yanı sıra dikim yapılacak zaman da önemlidir.

Sadece karnabahar için değil, üretime katılan diğer tüm ürünler için dikim zamanı üretimi başlatan ilk adımdır. Uygun zamanda yapılan dikim işleminden sonra bitki daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde büyüme gösterir. Yanlış zamanda dikilen fidenin ise büyümesi zaman alır ya da büyüyemez. Bu durum üreticinin, ürünün ve üretim sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olur. Bu nedenle dikim zamanı, üretim sürecini etkileyen önemli bir faktördür.

Karnabahar fidanı için en ideal dikim dönemleri, ilkbahar ve sonbahar olarak söylenebilir. Karnabahar fidanı tarlaya ilkbaharda dikildiyse, karnabaharın hasatı yaz aylarında yapılacaktır. Eğer dikim işlemi sonbaharda gerçekleşecekse hasat kış aylarında yapılır.

Sonbahar dönemi, açık alanda karnabahar yetiştirmek için en ideal zamandır. Dikkat edilmesi gereken, sonbaharda dikilen karnabahar fidelerinin taç oluşturabilmesi için soğuk havaya ihtiyacı vardır. Yeterli soğuk havanın oluşmaması durumunda fide sağlıklı bir şekilde gelişemez. Bu dönemde dikilecek fidelerin en az 3 – 5 haftalık olması gerekir. Fidelerin yaprak sayısı 3 – 5 kadar olmalı ve boyutları 12 cm kadar uzamış olmalıdır.

Dikim yapılacak toprak hazırlandıktan sonra tekli ya da çift olmak üzere iki sıra açılır. Tekli sırada açılan çukurların arasındaki mesafe 20 -40 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Sıraların arasındaki mesafe ise 40 – 90 cm olacak şekilde ayarlanır. Çift sıralar için bu mesafe değişir. İki sıranın arası 1 metre olacak şekilde hesaplanmalıdır. Tek sırada bulunan ikili sıra arası mesafe 30 cm olarak ayarlanmalıdır. Bitkilerin arasındaki mesafe ise 20 – 40 cm kadar olmalıdır.

Bu oranlar dikkate alındığında hektar başına düşen fide sayısı 25000 ile 40000 adet arasında değişebilir.