Karnabahar, mutfağımıza tat katan, farklı yöntemlerle yemeklerimizde yer alan bir besin maddesidir. Genel olarak kış sebzesi olarak bilinse de ilkbaharda ekilen karnabahar tohumları, yaz aylarında hasat edilmeye hazır hale gelir. Ayrıca sonbaharda ekilen karnabaharlar, kış aylarında hasat edilerek tüketim hizmetine sunulur.
İçerdiği besin değerleri açısından, insan sağlığı için önemli olan ve tüketilmesi gereken bir sebzedir. Bu nedenle tüketimi kadar üretimi de önemlidir.
Verimli bir üretim sürecinin gerçekleşebilmesi için atılması gereken ilk adım, ekim yapılacak toprağın hazırlanmasıdır. Hangi ürün olursa olsun, üretim sürecinden önce toprağın sürülerek ekim ya da dikime hazır hale getirilmesi gerekir. Toprağı sürme işleminin hem toprağa hem de bitkiyi pek çok faydası bulunmaktadır. İlk olarak toprağın havalanması sağlanmış olur. Toprağın havalandırılmasının üretim açısından faydası saymakla bitmez. Havalandırılan toprak, birbirine karışır ve besin maddesi açısından zenginleşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra toprağın işlenmesi ile, toprakta oluşan sıkılaşma çözülür ve toprak gevşer. Gevşek toprak yapısında bitki kökleri daha hızlı yayılabilir ve ilerleyebilir.
Toprağın işlenmesi, yabancı otların oluşmasını da engeller. Yabancı otla mücadele süreci, üretimde karşılaşılan problemlerden biridir. Üretim sürecinden önce toprağın işlenmesi, toprak yüzeyinde yabancı otların çıkmasını geciktirir. Bu nedenle üretim sürecinden önce toprağın hazırlanmasının, yetiştirilecek ürüne sağladığı pek çok fayda bulunur.
Karnabahar ekilecek toprağın işlenmesi, ekim işleminden 1 – 2 hafta önce yapılmaya başlanır. Tarlayı sürme işlemince pulluk kullanılır ve tarla havalandırılır. Havalandırılan toprağın drenajı artar. Sürülen toprağa gübreleme desteği verilerek toprak hazırlanır. Gübreleme işleminde kullanılan gübre, iyi yanmış ahır gübresi ya da ticari gübre de olabilir. Ticari gübre kullanacaklar için tavsiyemiz, gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak analiz yaptırmasıdır. Toprak analizi sonucuna göre gübre seçimi yapılmalı ve uygulanmalıdır.
Gübreleme işleminden sonra sulama işlemi yapılmalıdır. Sulama işlemi, hem gübrenin toprak tarafından emilmesini kolaylaştırır hem de toprağı nemlendirerek tohumun ya da fidenin toprağa kolayca adapte olmasına yardımcı olur. Tüm bu işlemlerden sonra karıklar açılır ve karnabahar ekimi – dikimi yapılır.