Kayısının Tüketim Alanları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:52

Kayısının Tüketim Alanları Nelerdir?

Kayısının Tüketim Alanları Nelerdir?
Son Güncelleme :

14 Haziran 2021 - 8:43

64 views

Türkiye iklim çeşitliliğinin yoğun olarak yaşandığı bir ülkedir. İklimin çeşitlilik göstermesi, tarımsal alanda üretilen çeşitliliği de etkilemektedir. Ülkemizde üretimi yapılan pek çok sebze, meyve, bakliyat, tahıl ürünleri bulunmaktadır. Tarımsal üretimde bu denli üretimin çeşitli olması, aynı zamanda tarımın geçim kaynağı haline gelmesini de sağlamıştır. Tarımla uğraşan insanlar daha verimli üretim faaliyetleri gerçekleştirmek için geleneksel tarım uygulamalarını geride bırakarak yeni yöntemlere yönelmiştir.

Üretimin çeşitliliği aynı zamanda tüketim çeşitliliğini de etkilemektedir. Kayısı ülkemizde yüksek oranda üretilen ve sevilerek tüketilen yaz meyvelerinden biridir. Kayısı ağacı ilkbaharda çiçek açar ve haziran sonu temmuz başı gibi kayısılar hasat edilir. Kayısı meyvesinin hasat dönemi kısa sürer bu nedenle hasat edilen meyvelerinin hemen tüketilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde taze kayısı kolaylıkla bozulabilir.

Kayısı meyvesinin kolayca bozulabilen bir yapısının olmasından dolayı, kayısı tüketim alanlarda alternatifler oluşturulmuştur. Hasat edilen kayısı meyvesi, ya taze bir şekilde tüketilir, ya kurutulur ya da işlenerek tüketime hazır hale getirilir. Taze kayısı yaz aylarında hasat işleminde sonra tüketilir.

Kuru kayısı ülkemizde çokça tüketilen kayısı tüketim çeşitlerinden biridir. Kayısı kurutma işlemi, iki yöntemle gerçekleştirilir. Bunlar güneşte kurutma ve fırında kurutma şeklinde gerçekleştirilir. Bu yöntemlerle elde edilen kuru kayısıları buzlukta ya da dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş kayısı genellikle ara öğün olarak tüketilen bir besin maddesidir. Özellikle zayıflamak isteyenler gün içerisinde kuru kayısı tüketimine dikkat eder.

Taze tüketimin ve kurutma işleminin yanı sıra kayısı işlenerek farklı şekilde tüketime katılır. Kayısıyı dondurma işlemi yapılır ve kış aylarında bile kayısı tüketimi sağlanmış olur. Ayrıca kayısı, konserve şeklinde işleme tabi tutulur. Bu sayede kayısı tüketimi yaz kış fark etmeden devam eder. Bu işlemlerin yanı sıra, reçel, marmelat, jöle, şeklinde değerlendirilen bir meyvedir. Pasta, likör, yoğurt ve dondurma sanayisinde kullanılır.

Ek olarak kayısı meyvesinin cilde sağladığı pek çok fayda bulunmaktadır. Bu etkilerinden dolayı kayısı meyvesi bakım ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Kayısının cilt üzerinde yenileyici ve canlandırıcı etkisi bulunur.