Baklagiller familyanın bir üyesi olan bezelye, dünyada ve ülkemizde üretimi yapılan yaş sebzelerden biridir. Çeşidine göre kabuklu ya da kabuksuz olarak tüketime uygundur. Bezelye asırlar boyunca üretimi, yapılan bir bitkidir. Her ne kadar fasulye kadar yaygın bir üretim alanına sahip olmasa da üretim miktarı azımsanmayacak kadar fazladır.
Bezelye nemi bol olan ve serin iklimlerde yetişmeye uygun bir bitkidir. Bu nedenle sıcak ve kurak iklimlere sahip bölgelerde genelde sonbahar döneminde üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde bezelye üretimi ile ön plana çıkan bölgelerimiz, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir.
Bezelye Tohumdan Üretilen Bir Bitkidir
Bezelye bitkisi, fasulye gibi tohumlarından çoğaltılarak üretilen bir sebze türüdür. Tohum için ayrılan bezelyeler hasat süresi boyunca hiç toplanmaz ve dalından kurumaya bırakılır. Yeterince kuruduğunda hasat edilir. Hasat edilen bezelyelerin daneleri kabuklarından çıkartılarak güneşte günletilir ve iyice kuruması sağlanır. Zaman sonra bezelye tohumları, güzelce muhafaza edilebileceği bir yerde saklanır ve ekim zamanı kullanıma hazır halde bekletilir.
Alternatif olarak üreticilerimiz hazır tohum alarak ekim dönemini başlatabilir.
Bezelye Tohumları Doğrudan Araziye Ekilir
Tarımsal üretim gerçekleştirilirken bazı ürünler, doğrudan toprağa ekilmek yerine, önce yastıklara ekilir. Bu yastıklarda çimlenme sürecini geçirir ve dikim için şartlar uygun olduğunda araziye dikilir. Ancak bezelye bitkisi yastık işlemine gerek duymadan doğrudan araziye ekilir.
Bezelye bitkisi çeşitlerine göre farklı mevsimlerde ekilen bir bitkidir. Hasat dönemi ilkbahar olan bezelye araziye kasım – aralık aylarında edilir. Yaz aylarında hasat edilecek bezelyeler ise ilkbaharda toprağa ekilir. Ancak ilkbahar hasatı için kış aylarında ekilen bezelyenin ekildiği bölgenin iklimi ılımlı olmalıdır. Yüksek ve düşük sıcaklık değerleri , bezelyeyi rahatsız eder. Bu nedenle kışların soğuk geçtiği bölgelerde yaz hasatı yapılmalı, yazların sıcak ve kurak geçtiği bölgelerde ise ilkbahar hasatı yapılacak şekilde ekim işlemi yapılmalıdır.
Elle Ekim İşlemi Yapılması Durumunda
Tohumlar 5 – 6 cmlik çukurlara ekilir ve çukurların üzeri gübreli harçla kapatılır. Her bir çukurun arası 35 – 40 cm olacak şekilde ayarlanmalıdır. Çukurlara 3 – 5 adet bezelye tohumu konulur.