Bezelye Ekiminde Dikkat Edilecek HususlarTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:34

Bezelye Ekiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Bezelye Ekiminde Dikkat Edilecek Hususlar
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 9:14

26 views

Bezelye, severek tükettiğimiz ve ülkemizin belli bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bezelyeyi mutfak içerisinde pekçok farklı şekilde kullanarak tüketebiliriz. Farklı tüketim şekillerinin bulunması bezelyeyi bizim açımızdan alternatif bir sebze olmasını sağlıyor.
Bezelyeyi ticari amaçla eken üreticimizin yanı sıra evinini bahçesini değerlendirmek isteyen vatandaşlarımız da bulunur. Bu nedenle bezelye ekmeden önce sizinle nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşacağız. Böylelikle bezelyenin ekim döneminin nasıl geldiğini, nasıl ekim yapılması gerektiği, mesafelerin nasıl olacağıyla ilgili kafanızdaki soru işaretlerinden kurtulacaksınız.

Öncelikle Toprak Hazırlığı

Her ekim – dikim öncesi olduğu gibi bezelye dikilmeden önce toprağının işlenmesi gerekir. Özellikle ticari amaçlı üretenler için toprağın sonbaharda 1 – 2 kez sürülmesi öneriliyor. Sürüm derinliği 20 – 25 cm olabilir. Ekimden önce tekrar sürülen topraklar, hem yumuşatılıyor hem de havalandırılmış oluyor. Daha sonra tırmıkla toprak üzerinde düzeltme işlemi yapılabilir.

İklime Dikkat!

Bezelye ekilecek bölgenin iklim koşullarının bezelye yetiştiriciliğine uygun olmalıdır. Bezelye iklim açısından seçici biri bitkidir. Bu nedenle istediği iklimin görülmediği yerde üretildiğinde verimli bir üretim süreci elde edilemez. Bezelye serin ve nemli iklimleri seven bir bitkidir. Yüksek sıcaklık değerleri bezleyenin solmasına ya da gelişiminin yavaşlamasına sebep olur. Bu nedenle bezelye üretecekseniz iklim özelliğine dikkat etmelisiniz.

Yaz aylarının sıcak geçtiği bir bölgede yaşıyorsanız bezelyenizi ılık ve yağışlı geçen kış aylarından üretebilirsiniz.

Tohum Ekim Dönemi Belirlemek

Bezelye farklı dönemlerde üretilebilecek bir sebzedir. Bu nedenle üretilecek bölgenin uygun iklim koşulan bağlı olarak ilkbahar, sonbahar ya da kış aylarında üretilebilir. Örneğin erkenci bezelye şubat ayında ekilebilir ve mart ayının ortasına kadar ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Geçci çeşitler ise mart ortası nisan başı gibi ekilebilir. Sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi ise nisan ortasından ekime hazırdır. Kış aylarının ılık ve yağışlı geçtiği bölgelerde ise kasım ayının sonuna kadar ekim işlemi yapılabilir.

Tohum Ekimi

Hasat işlemi yöntemine göre bezelyenin tarlaya ekiminde farklılık gözlenebilir. Eğer hasat elle yapılacaksa karıklar açılarak ekim işlemi yapılır. Makine ile yapılacaksa düze yapılarak ekim işlemi gerçekleşir.
Çukurların derinliği 3 – 5 cm arası olmalıdır. Derin ekimden kaçının.