Bezelye Yetiştirirken Görülebilecek Bezelye Hastalıkları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:26

Bezelye Yetiştirirken Görülebilecek Bezelye Hastalıkları Nelerdir?

Bezelye Yetiştirirken Görülebilecek Bezelye Hastalıkları Nelerdir?
Son Güncelleme :

02 Temmuz 2021 - 8:58

432 views

Bezelye yetiştirirken verimi etkileyen faktörlerden biri de hastalıklardır. Her üründe olduğu gibi bezelyede görülebilecek bazı hastalıklar mevcuttur. Bu hastalıklara müdahale edilmediği takdirde, var olan hastalık diğer bitkilere geçer ve üretim sürecinin büyük tahribata uğramasına neden olur. Hastalığın görülmesi durumunda üreticilerimizin hemen müdahale etmesi ve hastalığın yayılmasına engel olması gerekir.


Bezelye hastalıkları, bezelyenin verimini düşürür, kalitesini olumsuz yönde etkiler, lezzetinde bozulmaların oluşmasına sebep olur.
Peki bezleye yetiştirirken karşınıza çıkabilecek bezelye hastalıkları nelerdir? Gelin birlikte öğrenelim.

Bezelyenin Baş Düşmanı Askohitoz

Bezelye üretiminde görülen hastalıklardan mantar kaynaklı bir hastalık olan askohitoz, en tehlikeli hastalık türlerinden biridir. Askohitoz hastalığı diğer baklagillerde de görülebilir ancak en büyük zararı bezelyeye verir.


Askohitoz bezelyeyi nasıl tahribata uğratır?


Askohitoz görülen bezelye meyvelerinin üzerinde siyah noktalar oluşur. Bu siyah noktalar zamanla kahverengi lekelere yerini bırakır. Böylelikle bezelyeler çürüyormuş gibi bir görüntüye sahip olur ve kalitesini düşürür. Zamanla bu kahverengi lekeler kabukların iç kısmına nüfuz eder ve danelerin de aynı duruma gelmesine sebep olur.

Diğer Bir Mantar Hastalığı Antraknoz

Antraknoz, bezelye yetiştiriciliğinde görülen diğer hastalıklardan biridir. Askohitoz gibi Antraknoz da mantar kaynaklı bir hastalıktır. Bezelyenin yanı sıra fasulyede de görülebilecek bir hastalıktır. Hastalık, özellikle bezelye meyveleri üzerinde görülebilir.
Hastalığın Antraknoz olduğunu nasıl anlarız?


Antraknoz hastalığı, askohitoz hastalığıyla benzer şekilde ilerler. Antraknoz hastalığı olan bezelyelerin üzerinde kahverengi lekeler meydana gelir. Oluşan bu lekeler diğer meyvelere geçerek yayılmaya başlar. Ayrıca danelere nüfuz ettiği için, tohumlara da bulaşır. Dolayısıyla müdahale gerektiren bir hastalıktır.
Antraknoz hastalığının ortaya çıkma sebebi, uzun yağışlar ve nem oranının yüksek olmasıdır.

Sıcak Bölgelerde Pas Hastalığı Yoğundur

Bezelye üretimini etkileyen bir diğer hastalık, pastır. Pas hastalığı bezelye üretimini büyük hasara uğratabilecek bir hastalıktır. Sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu bölgelerde görülen hastalık türüdür. Özellikle güney bölgelerde yetiştirilen bezelyelerde pas hastalığı görülür.
Bitkinin yaprak kısımlarında oluşan kahverengi oval lekeler, pas hastalığının belirtisidir. Pas hastalığına uğrayan bezelye bitkilerinde kurumalar ve erken dönemde yaprak düşmesi görülür.