Erik Ağacının Toprak İsteği Var Mıdır? Erik Yetiştiriciliği İçin En Uygun Toprak Tipi Hangisidir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:22

Erik Ağacının Toprak İsteği Var Mıdır? Erik Yetiştiriciliği İçin En Uygun Toprak Tipi Hangisidir?

Erik Ağacının Toprak İsteği Var Mıdır? Erik Yetiştiriciliği İçin En Uygun Toprak Tipi Hangisidir?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:54

188 views

Erik, ülkemizde yetiştirilen ve sevilerek tüketilen meyveler arasındadır. Ticari amaçla olmasa bile herkes bahçesinde en az bir erik ağacı olsun ister. Eğer böyle bir düşünceniz varsa, önce bulunduğunuz bölgenin iklim ve toprağına uygun erik türünü seçmeli daha sonra yetiştirmelisiniz.

Erik, toprak konusunda seçici bir meyve midir?
Erik toprak konusunda seçici bir meyvedir. Erik farklı çeşitleri olan bir meyvedir. Türlerine göre iklim isteğinin değişmesi gibi toprağında da farklılık isteyebilir. Peki erik için en uygun toprak yapısı hangisidir?


Öncelikle şunu söylemeliyiz ki erik türleri alt gruplarına ve anaçlarına göre farklı toprak isteklerinde bulunabilirler. Bu nedenle yetiştireceğininiz eriğin türünü bilmeli ve iklim ve toprak uygunluğuna dikkat etmelisiniz.

Can Papaz Grubu Erikleri

Bu grup eriklerin kök gelişimi diğer erik köklerine göre daha yüzeysel seviyede kalır. Toprak içerisinde fazla ilerleyemediği için tınlı kumlu toprak yapısında kolaylıkla yetişebilecek bir erik türüdür. Toprağın besin değeri açısından yüksek olması, havalanabilmesi can papaz eriği için önemlidir. Can papaz grubu erikler, saçak köklü bir yapıya sahip oldukları için en uygun toprak tınlı topraklardır.

Avrupa Grubu Anaçları

Avrupa grubu anaçlar için önerilen toprak yapısı, ağır topraklardır. Toprağın killi olması ve su tutuma kapasitesinin yüksek olması gerekir. Bu tip topraklarda Avrupa grubuna ait anaçlar rahatlıkla yetiştirilebilir.

Toprağın pH Değeri

Erik yetiştiriciliğinde toprak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, toprağın pH değeridir. Toprağın pH değerine göre verimlilik artabilir. Erik için toprağın pH değeri 6,5 kadar olmalıdır. Toprağın besin değeri açısından yüksek olması da erik verimliliğini arttıran bir diğer önemli etkendir.
Genel olarak ele aldığımızda ise toprağın hazırlanması, besin değeri oranı, bölgenin yağış durumu, toprağın tipi, havalandırma işlemleri, gübreleme desteği gibi etkenler erik verimliliği üzerinde olumlu ve kaliteyi arttırıcı etkilere sahiptir.
Erik yetiştiriciliğinde toprağın yapısı, işlenmesi ve besin değeri önemli rol oynar.
Her erik türü için farklı toprak yapısı gerekebilir.