Fasulye ülkemizde yoğun bir şekilde üretimi yapılan baklagiller familyasının bir üyesidir. Ticari olarak üretilen fasulye, aynı zamanda vatandaşlarımızın bahçesini de süsleyen bir bitkidir. Ülkemizde üretime olan ilgi aynı şekilde tüketim için de geçerlidir. Fasulye sebzesi, mutfak kültürümüzde belli bir yere sahip olan ve üretimi kadar tüketimi de fazla olan bir üründür. Bu nedenle ülkemizde geniş arazilerde fasulye yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Peki fasulye ekimi nasıl yapılır, farklı yöntemleri var mıdır, hangisi en çok tercih edilen yöntemlerdendir?
Fasulye ekim işlemlerine geçmeden önce önemli olan kısa bir ayrıntıyı sizinle paylaşalım.
Fasulye Tohumu Nasıl Seçilmelidir?
İyi seçilen tohum, tüm üretim süreci üzerinde yoğun bir etkiye sahiptir. Tohumun kalitesinin yüksek olması tohumu pekçok dış etkenlere karşı korur ve en az zararla üretim sürecine devam etmesini sağlar. Bu nedenle tohum seçimi, üretim sürecinde önemli bir yere sahiptir.
Ekim için seçilecek ürünün öncelikle çimlenme gücünün yüksek olması gerekmektedir. Tohumların taneleri iri olmalı ve hastalıklara karşı direnci yüksek olmalıdır. Bu özelliklere sahip fasulye tohumları ekim için tercih edilmelidir.
Fasulye Ekiminde Kullanılan Yöntemler
Fasulye ekiminde kullanılan yöntemler, ocak usulü ekim, serpme ekim ve mibzerle sıraya ekim olarak üç farklı şekilde gerçekleştirilir. Bu yöntemler, arazinin boyutuna, ekim kolaylığına göre tercih edilmektedir.
Ocak Usulü Ekim
Ocak usulü ekim yöntemi genellikle ticari amaç gütmeyen ve hobi olarak ekim yapılan fasulye yetiştiriciliğinde tercih edilmektedir. Evinin bahçesinde ya da küçük arazisine fasulye eken üreticiler genellikle bu yöntemi tercih ederler. Sıraların arası 50 – 70 cm olarak ayarlanır. Çukurların arası 15 -25 cm ve çukur derinliği 5 – 7 cm olarak ayarlanır. 3 ya da 5 adet tohum atılır.
Serpme Ekim Yöntemi
Elle serpilerek ekim yöntemi yapılır ve daha sonra kazayağı kullanılarak tohumlar toprağa karıştırılır. Ekim için kolay bir yöntemdir ancak sulama ve çapalama işlemi oldukça zordur.
Mibzerli Ekim Yöntemi
Geniş araziler için kullanılan yöntemdir. Sıraların mesafesi 40 – 50 cm, çukur araları 8 -15 cm ve derinlik 5 – 7 cm olacak şekilde ayarlanır.