Fasulye Ne Zaman Sulanmalıdır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 14:48

Fasulye Ne Zaman Sulanmalıdır?

Fasulye Ne Zaman Sulanmalıdır?
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2021 - 8:45

111 views

Sulama işlemi, miktar olarak farklılaşsa da her üretim sürecinde ihtiyaç duyulan bakım işlemlerinden biridir. Yağışın az olduğu bölgelerde sulama desteğine ihtiyaç duyulur. Toprakta var olan nem miktarı düştüğünde, toprak kuraklaşmaya başlar ve bitkiye gerekli olan besini sağlayamaz. Dolayısıyla sulama işlemi yapılması gerekir.


Her bitki için sulama zamanı ve miktarı değişmektedir. Çiftçilerimizin sulama işlemi yaparken, yetiştirdiği ürünü tanıması bu yönden önemlidir. Yanlış uygulamalar verimi arttırmak yerine azalmasına sebep olabilir hatta bitkinin zarar görmesine yol açabilir. Fazla sulama yapıldığında bitkinin köklerinde çürümeler meydana gelebilir ya da daha tohum haldeyse çimlenme sürecinde uzamalar meydana gelebilir.

Fasulye Sulanırken Hangi Sulama Yöntemleri Kullanılır?

Fasulye sulanırken genellikle karık usulü ve salma usulü sulama yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bazı bölgelerde yağmurlama sulama yöntemleri ile sulama tercih edilmektedir. Karık sulama ve salma sulama yapılırken çiftçinin başında beklemesi ve suyu yönlendirmesi gerekmektedir. Yağmurlama sulama yapıldığında, iş gücüne duyulan ihtiyaç karık usulü ve salma sulama yöntemlerine göre daha azdır.


Ancak yağmurlama sulama yaparken özellikle fasulyenin çiçeklenme dönemine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yağmurlama sulama uygulanırken su basın yoluyla dışarı aktarıldığı için tazyikli su fasulyenin çiçeklerine zarar verebilir. Bu gibi durumlarda basıncın ayarlanması gerekir.


Fasulye için en ideal sulama yöntemi damlama sulamadır. Damlama sulama işlemi yapılırken bir kişinin yönlendirmesine gerek yoktur. Sular damlalar halinde geldiği için fazla sulanma gibi bir durum oluşamaz. Hem su miktarı hem de iş gücü açısından en uygun sulama yöntemidir.

Fasulye İçin En Uygun Sulama Zamanları

Fasulye sıcağı ve nemi seven bir bitki olduğu için özellikle sıcaklık değerleri fazla yükseldiğinde sulanmaya ihtiyaç duyar. Ancak bazı kritik dönemlerde sulama işleminin yapılması gerekir. Bu dönemler; çimlenme dönemi, topraktan çıkış ve çiçeklenme arası dönem ve çiçeklenme ile hasat arası dönem olarak ifade edilebilir.
Özellikle çiçeklenme döneminde fasulyenin susuz kalması, döllenen çiçek sayısının azalmasına sebep olur. Çiçeklenme ve meyve bağlama döneminde su takviyesi yapılmaması durumunda fasulye bitkisi kuraklığa dayanamaz ve solar.