Tarımsal üretim yapılırken, daha fazla verim elde etmek ve daha kaliteli ürün üretebilmek için bazı bakım işlemleri yapılır. Bu bakım işlemleri, ilaçlama, sulama, gübreleme, çapalama işlemleri sayılabilir. Her bir bitkisel ürünler için bu bakım işlemlerinin zamanı, miktarı ve uygulama şekli farklılaşabilir.
Özellikle içerisinde kimyasal madde bulunan bakım işlemleri yapılırken daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. İçerisinde kimyasal barındıran bakım uygulamaları, kullanıma uygun şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde üretim sürecinin olumsuz etkilenmesine sebep olabilir.
Fasulye Yetiştirirken Ne Zaman Gübreleme İşlemi Yapılmalı?
Her bitkisel üründe olduğu gibi fasulyenin de gübrelenmeye ihtiyacı vardır. Ancak ne zaman yapılacağına ve ne kadar yapılacağın dikkat edilmesi gerekir. Yanlış tercih edilen ya da yanlış zamanda uygulanan gübreleme işlemi fasulyeyi soldurabilir ya da verimini azaltabilir.
Ne zaman gübreleme işlemi yapılması gerektiğine geçmeden önce okuyucularımızı bilgilendirmemiz gereken bir ayrıntı bulunur. Her ne kadar okuduğunuz yazılarda gübre önerisinde bulunulsa da gübreleme işlemi yapılmadan önce üreticilerin yapması gereken ilk işlem toprak analizidir.
Toprak analizi, toprağın ihtiyacı olan besinleri belirler ve raporda gösterir. Toprak analizine göre gübreleme işlemi yapan üreticileri alacağı verim daha fazla olacaktır. Toprak analizi yaptırmadan özellikle ticari gübreleme işleminin yapılması verimi azaltabilir. Bu nedenle özellikle içerisinde kimyasal bulunan gübreleri ya da ilaçları uygulardan dikkatli olmak ve danışmak gerekir.
Gübreleme işlemi, toprak hazırlanırken, ekimden 2 hafta önce toprağa karıştırılır. İkinci gübreleme ise ilk sulama işlemi ile uygulanmalıdır.
Gübreleme İşleminin Fasulyeye Sağladığı Faydalar
Gübreleme işlemi ile öncelikle toprak ihtiyacı olan besin değerini karşılar ve üretime hazır hale gelir. Besin miktarı yüksek olan toprak, tohum ya da fidanın kolaylıkla adapte olmasını ve büyümesini sağlayabilir. Gübreleme işlemi ile fasulye kökleri güçlenir, gövde kısmı sağlıklı bir şekilde büyümeye başlar. Ayrıca çiçeklenme dönemini ve meyve bağlama dönemini olumlu yönde etkiler.
Hangi Gübreler Tercih Edilmelidir?
3 – 4 ton yanmış organik gübrenin yanı sıra dekar başına 3-5 kg Azot, 4 – 6 kg Fosfor ve 3 – 5 kg kadar Potasyum uygulanır.