Fasulye, ülkemizde ve dünyada yaygın bir şekilde üretilen baklagiller familyasının bir üyesidir. Fasulye, farklı türleri bulunan ve ülkemizde yaygın bir üretim alanına sahip olan bir bitkidir. Besin değeri açısından doygun bir sebze olduğu için tüketilmesi önerilmektedir.
Mutfak kültürümüzde fasulye farklı şekillerde tüketilen, farklı alternatifleri olan bir bitkidir. Yemeklerde kuru ya da taze çeşitleri kullanılır ve ana öğünü karşılar. Bunun yanı sıra fasulyenin konservesi kurulabilir. Böylelikle diğer mevsimlerde de tüketilmesi sağlanır. Ayrıca fasulyenin turşusu da kurulabilir. Nasıl yemek isterseniz fasulyeyi değerlendirebilir, kendinize farklı alternatifler yaratabilirsiniz.
Fasulyenin İnsan Vücuduna Sağladığı Faydalar
Fasulye, kalsiyum ve vitamin bakımından zengin bir sebzedir. İçerisinde bol miktarda B1 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Besin değeri yüksek bir sebze olan fasulye, demir ve potasyum maddeleri yüksek miktarda bulunur.
Ayrıca ek olarak A, C ve K vitaminleri bol miktarda fasulyede bulunur. Fasulye, lif içeren bir sebzedir. Bu nedenle sindirimle ilgili düzenleyici etkileri bulunur.
Sinirimi Düzenler
Fasulye içerdiği vitamin, mineral ve lifin etkisi ile sindirimi düzenleyici bir etkisi bulunmaktadır. Fasulye tüketimi, sindirim sistemini düzenler ve sindirimden dolayı oluşabilecek şişkinlerin inmesine yardımcı olabilir. Lif içeren besinlerin özellikle sindirim üzerindeki etkisi yüksektir.
Güçlü Bir Antioksidan Sebzesidir
Fasulye tüketimi, insan vücudu üzerinde etkili olan güçlü bir antioksidandır. Özellikle kanserli hücrelerle mücadelede, fasulye tüketiminin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Kanserli hücrelerin yanı sıra, insan sağlığına zararı dokunabilecek tüm zararlı maddelerin uzaklaştırılmasına yardım eder.
Fasulyenin içerisinde bulunan K vitamini sayesinde, kanserin oluşma riskini en aza indirir.
Sinir Sistemini Sağlamlaştırır
K vitamini sadece kanser üzerinde değil sinir sistemi üzerinde de etkilidir. Fasulye tüketimi ile beyin ve sinir sistemlerinde meydana gelen hasarları düzeltiyor ve sinir sistemini daha sağlam bir hale getiriyor. Beyin kökenli olan alzheimer hastalığının oluşma riskini en aza indirir ve oluşmasını engellemeye yardımcı olur.
Ayrıca fasulyenin içerisinde bulunan niasin maddesi sayesinde migren hastalığının oluşma riskini azaltır ve tedavi edici bir özelliğe sahip olur.