Kayısı, yapı olarak sıcak ve kurak havaları tercih eden ve bu iklim koşulları sağlandığında kaliteli bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Özellikle nem ve sise maruz kalma durumunda çiğ hastalığına maruz kalır ve bu hastalık meyvelere de bulaşır. Bu nedenle nemi çok fazla seven bir bitki değildir. Özellikle toprak tipi olarak nemi hapseden, su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda verimli bir kayısı yetiştiriciliği yapılmaz.
Ancak bu durum yine de kayısının sulama ihtiyacının olmadığı anlamına gelmez. Özellikle sıcaklık değerlerinin yükseldiği zamanlarda kayısı bahçesinin sulanması gerekmektedir.?
Kayısı Bahçesi Nasıl Sulanır?
Kayısı bahçeleri sulanırken genel olarak salma sulama yöntemi tercih edilir. Bahçenin rastgele bir yerinden salınan su bahçe üzerinde yayılmaya başlar. Salma sulama yöntemi ile genellikle kayısı ağacının çanak kısmına verilir. Salma sulama yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ağacın gövdesinin suyla temasıdır. Kayısı bahçesi salma sulama yöntemi ile sulanırken suyun ağaç gövdesine temas etmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sulama yapılırken suyun ağaç gövdesine temas etmemesi için ağacın gövdesinin çevresine 50 – 60 cmlik setler hazırlanır ve temas engellenir.
Salma sulama yöntemi zahmeti fazla olan bir yöntemdir ve dezavantajları fazladır. Bu nedenle son zamanlarda kayısı bahçeleri damlama sulama yöntemi kullanılarak sulanmaktadır. Damlama sulama yöntemi, fazla zahmet gerektirmeyen, fazla su tüketimini kısıtlayan ve kayısı ağacının verimi arttıran bir yöntemdir. Damlama sulama toprakta oluşabilecek nem oranının dengelenmesine yardımcı olur. Suyun gövde ile temas etmesi gibi bir olasılık olmadığı için setler hazırlanmasına gerek yoktur.
Kayısı Bahçesi Ne Zaman Sulanmalıdır?
Kayısı suya çok ihtiyaç duyan bir meyve türü değildir. Anca yine de bazı dönemlerde sulama işleminin yapılması verim ve kalite açısından önemlidir. Kayısı yetiştirirken sulamanın sıklığından çok, sulama yapılacak zamana dikkat edilmelidir.
Kayısı bahçesi, meyveler büyümeye başladığında, hasattan 15 gün önce ve hasattan sonra mutlaka sulanmalıdır. Hasat öncesi dönemde sulama işlemi, özellikle kuraklıktan dolayı meyvelerin yeteri olgunluğa erişmeleri için gereklidir. Ek olarak ağustos ve eylül aylarında da yine sulama yapılabilir.