Çilek Yetiştiriciliği Nasıl YapılmalıTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 06:30

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalı

Çilek Yetiştiriciliği Nasıl Yapılmalı
Son Güncelleme :

05 Ağustos 2021 - 9:47

303 views

Çilek yetiştiriciliği günümüzde pek çok bölgede yapılabilen bir yetiştiricilik olduğunu söyleyebiliriz. En çok çilek yetiştirilen ülkeler arasında ise Türkiye 4. Sırada yer alıyor demek mümkün.


Çilek tat olarak hem eksi em tatlı bir meyve ve rengi sayesinde oldukça dikkat çekici olan bir meyve diyebilmemiz mümkün. Çilek meyvesi gülgiller familyasında yer alan meyvelerden biri olarak biliyor.


Çilek meyvesi ağaç üzerinde değil toprak üzerinde yetişen bir meyvedir ve çekirdekleri meyve dışında bulunan nadir meyveler arsında yer alır.
Evde tüketirken pek ç0k tatlıya bazen salatalara bazen ise tek halde tüketimini sağladığımız bu meyvenin nasıl yetiştirildiğini hiç merak ettiniz mi?
Öncelikle çilek yetiştiriciliğini ister evde, ister serada, ister tarlada, ister küçük bahçeniz içerisinde yapabileceğinizi belirtelim. Çilek yetiştiriciliğinin uygun koşullar sağlandığında istediğiniz her alanda gerçekleştirilebileceğini unutmayın.
Çilek narin bir meyvedir ve üzümsü meyler grubu içerisinde yer alan meyveler arasında bunuyor. Bu meyve türü oldukça narin çabuk ezilebilen ve dikkatli toplanması gereken meyveler arasında yer alıyor diyebiliriz. Çilek meyvesi toplaması gerçekleştirilirken zarar gördüğünde hemen tadında bozulma yaşanan meyveler arasında olabilir bu yüzden dikkatli olunması gerektiği söylenir.


Çilek ülkemiz içerişimde Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz Ereğlisi Bölgelerinde verimli olarak yetiştirilir demek mümkün. Son dönemlerde yetiştiriciye sağladığı azan sayesinde ülkemiz içerisindeki yetiştirme alanları genişlemeye başlaya çiğlin iyi bir yatırım olarak görüldüğünü söylemek mümkün. Fakla daha önceleri çilek yetiştiriciliğinin İstanbul, Bursa illerinde ve Karadeniz Ereğli’sinde çoğunluk ile yapıldığı biliniyor. Getirisi de üreticisine iyi bir kar sağlayan çilek m meyvesi bu bölgelerde yetiştiricilerin geçimini sağlayan önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Hatta öyle ki son zamanlarda kullanım alanının geniş olması bol lezzetli bir meyve olması ve kalorisinin düşüş vitamin değerlerinin yüksek olması nedeni ile hem diyet yapanlar hem de çilek tadını sevenler için vazgeçilmez meyveler arasında yer alıyor.

Türkiye Çilek Yetiştiriciliğinde Kaçıncı Sırada?

Türkiye dünyada çilek yetiştiriciliğinde 4. Sırada yer alıyor. Çilek yetiştiriciliği sadece ülkemiz üzerinde değil dünya üzerinde de gittikçe yaygınlaşan bir hal aldı demek mümkün. Çilek yetiştiriciliği farklı ülkelerde de farklı pek çok çeşidi sayesinde sağlanıyor.


Ülkelerin çilek üretimine bakıldığı zaman birinci sırada Çin Halk Cumhuriyeti yer alıyor. İkinci sırada Amerika birleşik devletleri, 3. Sırada Meksika 4. Sırada ise Mısır ülkesi yer alıyor. Türkiye ise yüz ölçümüne oran ile verilmiş bu yetiştiricilik sıralamasında 5. Sırada yer alıyor.

Çilek Yetiştiriciliği Kolay Mı?

Evinizin terasınızın ufak bahçenizin içerisinde çilek yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Topraksız tarım ürünleri arasında yer alan çilek meyvesinin uygun bir toprak içerisinde ve uygun sulama ve gübrelenme yöntemleri ile kısa süre içerisinde meyve alınabilecek meyveler arasında olması topraksız tarımda da çilek meyvesini tercih edilebilir meyveler arasında kılıyor demek pek de yanlış olmaz.

Çilek Dikim Zamanı Nedir?

Çilek yetiştirmek isteyenlerin en çok araştırdığı sorular arasında çileğin ne zaman dikimi yapıldığı yer alıyor. Bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilen çilek dikim zamanın farklı dört dönem içerisinde yer aldığını söyleyebiliriz. Çilek dikim dönemleri nelerdir be hangi bölgeler içerisinde hangi aylarda çilek dikimi yapılır?


4 farklı dikim zamanı olduğunu söyleyebileceğimiz çilek meyvesinin farklı bölgeler içerisinde iyi bir verim elde edebileceğinizi söyleyebileceğimiz zamanları ise şu şekilde:
Marmara bölgesinde farklı iki dönemi bulunuyor bu dikim dönemleri yaz dönemi ve kış dönemi olarak ayrılıyor. Yaz çileleri Marmara bölgesinde 15 Haziran ve 15 Temmuz arasında gerçekleştirilirken. Kış dönemi için çilek dikimi bu bölgede 1 Ekim ve 15 Aralık tarihleri arasında kış çileği olarak yetiştirilmemesi sağlanabilir.


Akdeniz Bölgesi içerisinde verimli yetiştiriciliğin yapıldığı dikim ayları ise daha uzun süren yaz ayları sayesinde yaz dönemi için 15 Temmuz ve 15 Haziran ayları aralığındaki günler içerisinde yer alırken15 Ekim ve 15 Kasın arasındaki tarihler içerisinde kış dikimi gerçekleştirilebilir diyebiliriz.


Ege Bölgesi de çilek yetiştiricilik yapan bölgeler arasında yer alıyor bu bölge içerisinde yetiştiricilerin uygun gördükleri ve ege bölgesi içerisinde verimli meyve alabildikleri dönemler ise: Kış dikimi için 1 Ekim 15 Kasım yaz dikimi için ise 1 Temmuz ve 15 Temmuz tarihleri arasında uygun olarak görülüyor. Çilek yetiştiriciliği yoğun olarak bu bölgelerde yapılıyor olsa da orta Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde özellikle ilçe bölgeler içerisinde görülebiliyor. Anadolu için uygun görülen ve yetiştiricilerin tercih ettiği dönemler ise 1 Ekim ve 15 Kasım kış ekimi tarihleri olarak kabul edilirken 1 Temmuz 5 Temmuz arası yaz dikimi olarak kabul edilebiliyor.


Genel olarak farklı bölgeler için olan dikim koşullarına bakıldığında çilek ekimi için uygun olan yaz ayları Temmuz Ağustos ayları arasında, kış mevsimi için uygun olan ekim aylarının ise; Ekim ve Kasım ayları arasında verimli olabildiğini söylemek mümkün.
T6ürkiye içerisinde yetiştirimi sağlanan pek çok türde çilek çeşidinden bölgenize uygun olarak istediğiniz türü ektiğinizde ve uygun olarak yetiştirdiğinizde gayet verimli sonuçlar alabileceğinizi de söylenmek mümkün gibi görünüyor.


Eğer kış ayları oldukça soğuk geçen bölgeler içerisinde yaşıyorsanız çilek yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız ilkbahar dönemi denen dönem içerisinde çilek yetiştiriciliği yapmanız uygun olabilir bu şekilde hassas meyveler grubunda kabul edilen çilek meyvesi soğuktan etkilenmeden yetiştirilebilir. Yetiştirme süresi kısa olduğu ve çabuk olgunlaşan bir meyve grubunda yer aldığı için çilek meyvesi için birden fazla farklı yetiştirme dönemi olduğunu söyleyebiliriz. İlkbahar dikiminde çilek meyvelerinizin daha az verimli olsa da lezzetinden pek bir şey kaybetmez bu neden ile bu dönem içerisinde de rahatlık ile dikim gerçekleştirebileceğinizi söylemek mümkün.

Çilek Yetiştiriciliği Nerede Yapılır?

Kaç tür çilek yetiştiriciliği vardır? Çilek yetiştirme alanları nelerdir?


İster bahçenizde yapıyor olun ister evinizde yapıyor olun isterseniz ise tarlada gerçekleştiriyor olun bulunduğunuz öl genin iklim koşullarına ve yetiştirmek istediğiniz çilek türüne göre önerilen iki farklı yetiştirme türü bulunuyor bunlar ise açıkta yetiştiricilik ve Örtü altında yetiştiricilik olarak isimlendiriyor demek mümkün. Örtü altında yetiştiricilik genellikle Akdeniz bölgesi içerisinde en çok tercih edilen çilek yetiştirme yöntemi olarak götürülüyor demek mümkün. Bu yetiştiricilik türünde asıl amaç erkenci bir hasat elde ederek mevsiminde olmayan çilekleri daha üst fiyatlara pazarlarda satabilmektir demek mümkün.


Açıkta yetiştiricilik ise çilek meyvesinin tamamen doğal iklim koşulları içeren bir şekilde yetişmesini sağlamaktır. Hava değişim dönemlerini pek sevmese de çilek yetiştiricilik kış bakim dönemlerinde -10 derece sıcaklığa kadar gelişimini devam ettirebilecek bir meyve türü olarak karşımıza çıkıyor çilek yetiştiricilik için uygun olan tüm bölgelerde bu yetiştiricilik türü rahatlık ile yapılabilir diyebilmek mümkün.