Ginseng YetiştiriciliğiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

27 Kasım 2024 - 08:38

Ginseng Yetiştiriciliği

Ginseng Yetiştiriciliği
Son Güncelleme :

16 Temmuz 2021 - 14:08

5.662 views

Ginseng nedir? Ginseng yetiştiriciliği nasıl yapılır? Ginseng yetiştirirken nelere dikkat etmek gerekir? Ginseng Türkiye’de yetiştirilir mi? Ginseng bitkisi en çok hangi bölgelerde yetiştirilir? Gibi sorular ginseng için sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor son dönerimde çok fazla gündemde olduğu söylenilebilecek bir bitki olan ginsengin ne olduğunu açıklamak gerekirse: Ginseng Latince adı olarak ´Panax` ismi ile anılan bir bitkidir. Ginseng bitkisi sarmaşıkgiller ailesine ait olan bitkidir. Günümüzde en yaygın kullanımının uzak doğu ülkelerinde özellikle Kore bölgesi ve Çin ülkelerinde yaygın olduğunu söyleyebilmek mümkün. Ginseng bitkisi yüksek oranda vitamin ve mineral içerdiği için şifa kaynağı olarak da anılabilir. Alternatif tıp yöntemlerinde çeşitli hastalıkların tedavi sürecinde destek olarak veya gündelik vitamin ve mineral ihtiyacının bir kısmını karşılamak amacı ile bu bitkinin farklı şekillerde kullanımının mevcut olduğunu söyleyebiliriz. Ginseng bitkisi yaklaşık olarak neredeyse 500 yıldır.

Ginseng yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Ginseng yetiştiriciliğinin sabır ve emek isteyen bir iş olduğunu söyleyebiliriz ginseng yetiştiriciliği için iklim koşulları, sulama, gübreleme, uygun bir toprak oluşturulması ve özenli bakım yöntemlerinin hepsinin bitkinin gelişmesi için gerekli etmenler olduğunu ve hepsinin düzgün ve titiz bir bicimde yapılması gerektiğini söyleyebiliriz. Genellikle ginseng ekimi son bahar aylarında gerçekleştirilir, uygun yetiştirme derinliği için ginseng yerin 7.5 cm altına yerleştirilir diyebiliriz.

Sabır gerektiren ginseng yetiştiriminde tohum ekimi gerçekleştirildikten son rab filizlenme için 18 ay boyunca beklenmesi gerekebiliyor. Ginseng bitkisinin hasat süresi bakıma yetiştirilen bölgeye göre değişiklik gösterebiliyor uygun koşullar sağlandığında ginseng bitkisinin hasat için hazır hale gelmesi için gereken süre 5-10 yıl arasında değişiklik gösterebiliyor. Son bahar ayında ekim işi uygun olan ginseng bitkisinin hasat zamanında sonbahar ayları içerisinde olduğunu da bilmeniz gerekebilir. Yani ürünler dikildikleri vakitte hasat edebilirler. Dilerseniz işe yetiştirme sürecinde tohumlardan kaynaklanabilecek sorunlar ve yaşanılabilmesi mümkün olan bir durum olan ginseng tohumunun çimlenmeme olasılığına karşı olarak hazır olarak fide satın almanız da mümkün olabiliyor. Sabır gerektiren bir iş olan ginseng yetiştiriciliği için ekstra bir gübre kullanımına ihtiyaç duyulmuyor. Fakat ginseng yetişiştirler bölgede yabani otlara karsı oldukça dikkatli davranılması gerektiğini söyleyebiliriz. Doğal olarak topraktan karşılanacak vitamin ve minerallerin tam olarak alınmasını ve bitkinin etkili bir biçimde gelişmemesine neden olarak ginseng gelişimini yabani otlar nedeni ile tamamlayamayabilir veya daha uzun sürede yetişmesi görülebilir demek mümkün olabilir.

Ginseng Yetiştirilmesi İçin Uygun Alan Neresidir?

Ginseng yetiştiriciliği için uygun olan alanın ve toprağın drenajlı toprak laması gerektiğini söyleyebiliriz, Aynı zamanda gölgelik bir alanda yetişmesi ve güneş ısınlarından fazla etkilenmemesi de önem taşıdığı özellikler arasında gösterilmesi mümkün olabilir.

Tohumdan Ginseng Yetiştiriciliği Mi Fideden Ginseng Yetiştiriciliği Mi Yapılması Daha Verimli?

Tohum olarak ekildiğinde uzun süre olan bölge Çin ve Kore bölgelerinde şifa kaynağı olarak kullanılmaya başladıktan sonra 1700`lü yıllar içeresinde kuzey Amerika’da da kullanılmaya başlamıştır daha sonrasında ginseng Amerika’ya ulaşıp tüm dünyada tanınan bir bitki haline gelmeye başlamıştır. Ginseng bitkisinin Türkiye içerisindeki isminin Adam Otu olduğunu söyleyebiliriz. Adamotu yani ginseng bitkisi yetiştirmek istiyorsanız fide halinde bu bitkiyi satın alarak yetiştirmeniz daha kısa sürede olabilir. Sertifikalı fidelerden veya direk yetiştiricilerden bulabileceğiniz ginseng fidelerini tohumlara nazaran daha kısa sürede yetiştirebileceğiniz için bitkiden verim sağlama süreniz de bu oranda kısalacaktır ve tohumlarda olduğu gibi çimlenmeme gibi bir durum ile karşılaşma olasılığınız oldukça düşecektir. Yani fide olarak satın aldığınız zaman ginseng bitkisinden daha fazla verim alabileceğinizi söyleyebilmek mümkün gibi görünüyor diyebiliriz.


Fide değil de tohumdan yetiştirmeye karar verir iseniz ise iyi bir çimlendirme yöntemi tercih etmenizi önermemiz mümkün.

Peki, ginseng tohumu çimlendirmesi nasıl yapılır?

Ginseng tohumu nasıl çimlendirilir? Sorusunun yanıtı ise tohumları bir süre suda beklettikten sonra fazla güneş almayan bir yere fide haline gelene kadar dikmeniz gerekiyor. Bölge güneş alıyorsa tohumları ektiğiniz kısımları yaprak yardımı ile kapatmanızı önermek mümkün olabilir. Bu eki yöntemini eğer tohumunuzu geniş bir alan içerisine dikiyor iseniz kullanmanız önerilebilir. Ormana yapılan dikimler için bu yöntem uygun bir yöntem olabilir. Doğru yapıldığı takdirde bitkilerinizin tohumdan itibaren ortalama yetişme süresinin 6 yılı bulabileceği söylenilebilir. Bu yöntem kullanılırken ginseng tohumunun ekileceği toprağın kupkuru olmaması gerektiğini söyleyebiliriz.


Ginseng tohumu ekimi için toprak nasıl olmalı? Diye soracak olursanız ise tamamen kuru olmamasının yanı sıra tamamen ıslak sulanmış bir toprakta uygun değildir diyebiliriz. Ginseng tohumunun gelişimini sağlayabilmek için hazırlamış olduğunuz toprağı eğer toprak kuru bir özellik taşıyorsa küçük bir fıs fıs özellikli şişe yardımı ile nemlendirip daha sonrasında tohum ekiminizi gerçekleştirebilirsiniz diyebiliriz. Yani toprak hafif nemli bir özellik taşımalıdır. Tohumunuzun fide haline gelebilmesi ve düzgün bir çiçeklenme sağlayabilmesi için bu duruma dikkat edilmesinin önemli konular arasında bulunduğu söylenilebilir. Tohumları toprağa dikmeden önce düzgün bir çiçeklenme sağlayabilmesi adına nemli bir pamukta veya bez içerisinde bekleterek çiçeklenme sağlamanız mümkün olabilir. Uygun ve toprağa dikilebilecek bir fide boyuna geldikten sonra ise dikimini gerçekleştirebilirsiniz.


Ginseng fidesi satın aldığınız zaman ise fide dikimini her mevsim gerçekleştirebileceğinizi söyleyebiliriz. Ginseng için fide dikiminde dikkat etmeniz gereken hava durumu ile ilgili noktalardan bahsedecek olursak bu noktalara dikkat ederek verimli bir fide yetiştiriciliği sağlamanızın mümkün olduğunu da söyleyebiliriz.

Ginseng Fidesi Dikerken Nelere Dikkat Edilmeli?

İster saksınıza ister bahçenize ister ormanlık bir alana dikim sağlayabileceğinizi söyleyebiliriz. Ginseng fide dikimi için rüzgarsız ve buharlaşma oranınınım az olduğu zamanları tercih etmeniz uygun olabilir. Fideler için uygun görülen aralık boyu ise 40 cm ile 60 cm arasındadır diyebiliriz. Fidelerinizi çok derine veya çok yüzeye değil toprak hizasına uygun olarak dikmeniz önerilirim. Bunun sebebinin ise köklerin hava alabilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Yani fidenin yaklaşık olarak 3`te 2 oranında bir kısmının toprak, içerisinde olması önerilebilir. Fide dikimi yapıldıktan sonra bir miktar can suyu verilmesi ginseng bitkisi için oldukça gereklidir. Yeterli can uyu verildikten sonra toprağın nemli kalmasına özen gösterilmesi gerekir. Uygun bir yetiştirme işlemi işleminde sulama konusunda dikkat etmeniz gereken nokta ise mevsimsel olarak sonbahar kış dönemleri içerisinde 3 ile 4 gün arasında süre aralıklar ile su vermeniz yeterli yaz aylarında ve sıcak dönemlerde günde bir defa sulama yapmanız önerilir. Ginseng bitkisinin fazla suyu sevmediğini söylemek mümkün olabilir. Budama işlemi için ise uygun zaman ilkbahar aylarıdır.


Sabır gerektiren bir iş olan ginseng bitkisi yetiştirimi için dikkatli ve sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Çimlenme süresi ve tam olarak olgunlaşma süresi tohumdan tohuma değişiklik gösterebilir fakat ginseng bitkisi ülkemiz içinde yeni bir Pazar arayışına giren yetiştiriciler için oldukça karlı bir sistem olarak karşımız çıkıyor ve gelecekte en çok kazandıracak türler arasında bulunduğunu söylemek mümkün.