Gül yetiştirirken karşılaşabileceğiniz hastalıklar için bitki sahibi olabilmeniz ve bu hastalıkların önüne geçebilmeniz için oldukça önemlidir demek mümkün. Gül hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmak ve onları en kısa süre içerisinde gereken biçimde tedavi edebilmek bitkiniz için büyük bir önem taşıyor deşsek pek de yanılmayı.
Gül bitkisi için en çok karşılaşabileceğiniz hastalıkların ise gri çürük hastalığı, küllenme küfü hastalığı, pas hastalığı, lekelenme hastalığı olduğunu söylemek mümkün olabilir.
Gül hastalıklarının önüne geçebilmek için ne yapılması gerekir?
Doğal olarak kendiniz yapabileceğiniz ve çiçeğinizin verimini arttırabilecek bazı önlemlerin bulunduğunu söylemek mümkün. Sarımsak soğan veya et kullanarak elde edebileceğiniz su güllerinizin daha dirençli bir hale gelmesini sağlayacak doğal yöntemler arasında yer alabilir. Bunlar haricinde kimyasal tarım ilaçları da gül bitkisinin direncini arttırmak için kullanılan önlemler arasında yer alıyor demek mümkün.
Gül Pası Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gül pası hastalığını kolaylıkla ayırt edebilirsiniz bu hastalık türünde gülünüz üzerinde özellikle yaprak kısımlarında kırımızı renkli lekeler görmek mümkün olabiliyor. Bu hastalıktan kurtulmak için düzenli olarak bitkinize et duyu takviyesi yapabilirsiniz bu hastalığı önlemeye de yardımcı olacaktır ayrıca hasta olduğunu fark etiğiniz yarları da direkt olarak çiçek üzerinden uzaklaştırmanız tedavi konusunda olumlu bir etkiye neden olabilir ve diğer çiçeklerin hastalıktan etkilenmemesine yardımcı olabilir.
Küflü Gül Tedavisi Nasıl Yapılır?
Küf çiçek üzerinde beyaz toz şekli içerisinde genellikle serada yetiştirimi yapılan gül çeşitlerinde görülebilen bir hastalık çeşidi olduğu söylenilebilir. Doğal olarak tedavi sürecinde kullanılabilen ürün ise odun külü olarak görülebilir. Veya sabun bakır karışımı tedavide etkili olabilir. Hastalık daha çok ilerlemiş bir durum içerisinde ise kimyasal ilaçlar kullanılarak hastalığın tedavi edilmesi sağlanabilmeli.
Siyah Lekelenme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Bu hastalığın oluşum nedeninin bitkinin yeterli olarak beslenememesi olduğunu söylemek mümkün olabilir. Yaprak ucalarında oluşan sarılıklar ve yapraklarda oluşan siyah lekeler ile bu hastalığı anlamanız mümkün olabilir. Bu hastalık görüldüğünde çiçek gelişimi durur veya yavaşlayabilir. Kükürt ve bakır içeren karışımlar bu hastalığın tedavisi için kullanılan yöntemler arasında olabilir. Hastalığın önlenmemesi halinde gül bitkilerinin olduğu kısmı tamamen kaldırmak ve yakmak gerekebilir.