Lavanta yetiştirilmesi için uygun dönemde hasat yapılması ve düzgün bürü dikim gerçekleştirilmesi kadar dikim gerçekleştirildikten sonra lavanta bitkisinin düzgün bir şekilde bakımı da oldukça önemli hususlar arasında bulunuyor diyebiliriz. Lavantanızı düzgün bir biçimde bakarak verimini arttırabilir ve lavantadan oluşan yağ miktarının da daha fazla olmasını sağlayabilirsiniz.
Evinizde yetiştireceğiniz lavanta için Nasıl bir Bakım Yapılmalı?
Evde yetiştirilmeye uygun olan türleri sayesinde evlerde ev bahçeleri hatta balkon içlerinde de estetik bir görünüm sağlanmasına yardımcı olurken bulunduğu ortama hoş kokular da yayıyor dersek pek de yanılmayız.
Saksı içerisinde lavanta oldukça kolay bir biçimde yetiştirilebilir.
Peki, saksı içerisinde lavanta yetiştirimi nasıl gerçekleştirilir?
Saksı seçerken kilden üretilmiş saksılar tercih ederek toprağın hava almasını sağlayabilmeniz mümkündür bu sayede lavanta kökleri daha iyi oksijen alarak daha verimli bir biçimde olgunlaşabilir.
Gün içerisinde 4 ile beş saat arasında ev içerisinde güneş alan bir bölgede bulunması gelişimi açısından faydalı olabilir ve gelişimi için uygun olan hava sıcaklığı aralığının ise 10 ile 30 derece arasındaki sıcaklıklar olduğunu söyleyebilmek mümkün olabilir.
Toprağı için sürekli nemli olmasına dikkat etmek önemlidir. Fakat toprak ıslak olmamalı veya tamamen kuru olmamalıdır. Lavanta bitkisi nemli toprak içerisinde susuzluğa karşı dayanıklı olarak bir özellik gösterir, fazla suya ihtiyaç duymaz demek mümkün olabilir. Fakat düzgün mevsimsel olarak düzenli bir sulama gerçekleştirirseniz hem daha iyi kokulu hem de daha canlı renklere sahip lavantaları saksınız içerisinde yetiştirebilirsiniz. Lavanta bitkisi için saksı içerisindeki bitkilerinizi lavanta çiçek açana kadar haftada bir veya iki defa sulamanız yeterli olabilecek bir sulama miktarı olarak söylenilebilir. Yaz ayları için ise toprağın nemine uygun olarak sulama sayısını arttırabilirsiniz. Lavanta çiçekleri açtıktan sonra sulama sayısını azaltmanız önerilebilir hasattan önce ise sulamayı bir süre bırakmanız önerilebilir bu daha iyi bir mahsul almanıza yardımcı olabilecek bir ipucu niteliğimdedir. Tarla içerisinde yetişen lavanta bitkileri için de hasattan birkaç gün öncesinde yağmur almamış olmasına dikkat edilir.