Lavanta yetiştiriciliği Akdeniz iklimine sahip yerlerde rahatlık ile yapılabiliyor. Bunun dışında farklı bölgeler içerisinde de farklı hava koşullarına dayanıklı olan lavanta bitkilerinin yetiştirilebildiğini görmek son derece normal olabilir.
Lavanta üretimi için masrafı az kolay bakımlı ve yüksek kar sağlayabilen bir bitki olması sayesinde Akdeniz iklimine sahip olan hemen hemen her böğe içerisinde yetiştirilebildiğini söylemek mümkün olabilir.
Türkiye’de lavanta Bitkisi Nerede Yetişir?
Kar getirisi yüksek olması sebebi be iklim özelliklerinin de uygun olması sebebi ile en çok lavanta yetiştirilen ve kuru bir havaya sahip olan Isparta ilinde geniş alanlarla yayılmış lavanta bahçeleri bulunuyor. Hatta bu ilimiz lavanta bahçeleri ile tanınan ve meşhur olan bir ildir. Lavantaların çiçek açma dönemlerinde pek çok insan bu güzel ve geniş lavanta bahçelerini ziyaret etmeye gider ve Isparta ilinde dönemsel olarak lavanta toplama işleri mevcut olabilir.
Türkiye’de En Çok Lavanta Yetiştirilen Bölgeler Neresidir?
Ülkemiz içerisinde lavantası ile ünlü olan Isparta ilimiz dışında en çok yetiştirme yapılan diğer bölgeler:
Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul olarak göze çarpabilir.
Lavanta için uygun olan toprak ph oranının 5.5 olduğunu söyleyebiliriz bu orana uygun olarak yetiştiriciliğinin en çok yapılacağı bölgeler için de Antalya ege tarafları diyebilmek mümkün. Bu bölgeler içerisinde yetiştirimi hem iklimi sayesinde hem de kireç oranı olarak zengin olan toprakları sevmesi ile tercih edilir diyebiliriz. Fazla su sevmeyen bir bitki çeşidi olduğu için ve kış ayları içerisinde de fazla don soğukları yaşanmadığı için bu bölgeler içerisinde verimli olarak yetiştirimi gerçekleştirilebilir. Işığı seven bitkiler arasında bulunması nedeni ile Akdeniz İklimi taşıyan bölgeler içerisinde tarlaları rahat güneş alabilecek ve rakım olarak yüksek alanlar içerisinde görülebilecek bahçeler veya tarlalar içerisinde karşınıza çıkabilir.
Lavanta bitkisi aynı zamanda fazla bir toprak özelliği istemediğinden dolayı belirli aralıklar ile gübre veriminin sağlanması yeterli olabilen bir bitki türüdür. Uygun aralıklar ile sağlanan gübre yıllar ilerledikçe erim düşesini engelleyebilir.