Küresel Isınma Doğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılık Krizine Neden OlduTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 20:55

Küresel Isınma Doğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılık Krizine Neden Oldu

Küresel Isınma Doğu Anadolu Bölgesinde Hayvancılık Krizine Neden Oldu
Son Güncelleme :

17 Ağustos 2021 - 15:53

245 views

Uzun zamandır yaşanan küresel ısınma sorunu kuraklığı da beraberinde getiriyor. Ülkemiz içerisinde özellikle hayvancılığın yoğun olarak yapılan bölgeler arasında olduğu söylenilebilecek doğu Anadolu bölgesi içerisinde hayvancılık yetiştiriciliğinde kuraklık nedeni ile zor dönemler yaşanıyor.

Son yıllar içerisinde özellikle yaz aylarında artan kuraklığın en çok vurduğu bölgeler içerisinde yer alan Doğu Anadolu bölgesinde kuraklık nedeniyle su yataklarının kuruduğu söyleniliyor. Aynı zamanda yetiştirilen hayvanlar için sağlanacak yem üretimi yapmak da bilge içerisinde gittikçe zorlaşıyor. 

Aslında sadece doğu Anadolu bölgesi içerisinde değil hemen hemen tüm dünyada küresel ısınma nedeni ile hem tarım faaliyetleri hem de hayvancılık gittikçe zorlaşıyor.

Doğu Anadolu bölgesinde halkın en büyük getiri kaynakları arasında tarım ve hayvancılık bulunuyor olarak biliniyor bölge içerisinde büyük baş hayvancılığı, süt sığırcılığı, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği oldukça önemli geçim kaynakları arasında görülebilir.

İklim krizi nedeni ile bölge içerisinde oldukça zorlaşan bu yetiştiriciliklerin geleceği ise merak konusu olarak görülüyor.

Doğu Anadolu Bölgesinde yaşayan hayvan yetiştiricileri hayvanları ne ile besleyeceklerini ve nasıl besleyeceklerini bilmekte dahi zorlanıyor. Küresel ısınma devam ettiği ve ilerlediği sürece tarım ve hayvancılığın hem ülkemizde hem de dünyada daha kötüye gitmesinden korkuluyor.

Geçmiş Yıllara Göre Azalan Meralar Endişe Uyandırıyor!

2020 yılı içerisinde 18 milyon küçükbaş 54 milyon ise büyük baş hayvanın Türkiye içerisinde yetiştiriciliğinin yapıldığı söyleniyor. Küçükbaş hayvancılığının büyük bir kısmı büyük baş hayvancılığın ise yine aza indirgene yemeyecek bir oranı bu bölge içerisinde gerçekleştiriliyor olarak biliniyordu. Hayvancılık faaliyetlerini endişeye sokan durum ise meraların azalması diyebiliriz. Meraların azalması ile birlikte bölge içerisinde yem miktarı azaldı önceki yıllarda yem satışı gerçekleştirilen bu bölge içerisinde bu yıl içerisinde yem satın alımı gerçekleştirilebilir.

Özellikle kış aylarında Gürcistan’dan yem satın alınabileceği söyleniyor. Bu duruma bağlı olarak kırmızı et fiyatlarının ne olacağı da merak konusu. Yetiştiricilik maliyetlerine göre et fiyatlarına da zam uygulaması meydana gelebilir.

Bölge içerisinde hayvancılık yapan halk bu durum karşısında devletten gelebilecek çözüm önerilerini bekliyor.