Enerji depomuz, beynimizin daha düzenli çalışmasını sağlayan ceviz meyvesinin kaç çeşidi vardır? Hangisi bahçeniz için daha uygundur? Hangi cevizin hangi bölgelerde yetiştirilmesi daha uygundur? gibi sorular ceviz üretmek isteyenler tarafından aranan sorular arasındadır. Cevizin farklı çeşitleri vardır. İç doluluğu, kabuk sertliği, tadına göre ceviz meyvesi farklı çeşitlere ayrılır.
Ancak yine de dikimden önce ceviz çeşidi seçmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlar sizin daha verimli ve kaliteli ceviz yetiştirmenize katkı sağlar. Bu hususlar;
-Döllenme biyolojileri,
-Yapraklanma zamanları,
-Vejetasyon süreleri,
-Dayanıklılık,
-Taç kısmın düzgün gelişimi,
-Verimli olması,
-İnce kabuklu oluşu ve iç kısmın kabuktan kolayca çıkması gibi durumları seçeceğiniz ceviz türünün karşılaması gerekir.
Ceviz çeşitleri, Bilecik, Şebin, Gültekin -1, Yalova -1, Yalova -3, Yalova -4, Yavuz 1, Şen -2, Tokat 1 olarak ifade edilebilir. Bu ceviz çeşitleri ülkemiz içinde yetiştiriciliği en çok tercih edilen ceviz türleri arasında bulunuyor demek mümkün.
Peki, Ceviz Çeşitlerinin Özellikleri Nelerdir?
Bilecik
Ülkemizde üretimi yapılan farklı ceviz türleri bulunur. Bu ceviz türlerinden biri de Bilecik’tir. Bilecik cevizi, dona karşı dayanıklılığıyla bilinir. Geç yapraklanması, onu donlara karşı daha dayanıklı hale getiriyor. Kıyı bölgelerde yetiştirilmek için pek uygun değildir. Kabuk yapısı olarak, ince kabukludur, iç kısmı da dolgundur ve kabuktan kolayca ayırabilirsiniz.
Bilecik cevizi, kuru tüketim için tavsiye edilen bir türdür. Genellikle Eylül ayının son haftaları hasat edilir.
Şebin
Şebin cevizi de tıpkı Bilecik cevizi gibi kıyı bölgeler hariç her bölgede yetiştirilebilecek bir ceviz türüdür. Don olayına dayanıklı olduğu için, don olaylarının fazla görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi uygundur.
İnce bir kabuk yapısına sahiptir. İç kısmı kolayca ayrılabilir ve iç gayet dolgundur. Eylül sonu gibi hasat edilebilir.
Gültekin -1
Gültekin 1 ceviz türü, genellikle tüm bölgelerde yetiştirebileceğiniz bir cevizdir. İlkbaharda görülen geç donlara karşı oldukça dayanıklı bir türdür. Diğer türlere kıyasla iç dolgusu ve kalitesi daha yüksektir. Eylül ayı ortalarına doğru hasata başlanabilir.
Yalova -1
Yalova 1 erik çeşidi de kıyı bölgelerde yetiştirilmeye uygun olmayan bir diğer ceviz türüdür. Don olaylarına karşı dayanıksız olduğu için özellikle geç don olaylarının yaşandığı bölgelerde yetiştirilmemesi tavsiye edilir.