Enginar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 12:49

Enginar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?

Enginar Ne Zaman ve Nasıl Hasat Edilir?
Son Güncelleme :

06 Eylül 2021 - 13:56

234 views

Enginar ne zaman hasat edilir? Enginar nasıl hasat edilir?  Enginar hasatında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Enginarın hasat dönemi geldiği nasıl anlaşılır?

Enginar bitkisi, ülkemizde geniş bir üretim alanına sahip olmasa da yine de üretimi yapılan bir bitkidir. Özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerimizde enginar yetiştiriciliği ile ilgilenen üreticimiz bulunuyor. Hatta üretimi ekonomik gelir elde edebilecek kadar yaygın olarak yapılıyor. Bu bölgede enginar üreten insanlar, maddi gelir kaynağı olarak kullanıyor. Yoğun olarak üretimi yapılmasa da sevilen ve çokça tüketilen bir bitkidir.

Enginar bitkisi, sonbahar döneminde üretimi yapılan ve ülkemizde vegetatif yöntemlerle çoğaltılan ürünlerden biridir. Ülkemizde özellikle ılıman iklim tipi görülen bölgelerde verimli bir şekilde üretiliyor. Mutfağımızda enginarın farklı bir yeri vardır ve sağlığa da oldukça faydalıdır. Enginar tüketimi sağlık için oldukça önemlidir.

Enginar Sebzesinin Hasat Zamanı Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Enginar ne zaman hasat edilir? Enginar nasıl hasat edilir? Baş kısmı kesilirken nereden kesilmelidir?

Enginar, üretim alanı çok geniş olmadığı için ülkemizde çokça bilinen bir bitki değildir. Sınırlı üretimi ve hasattan sonra hemen tüketilmesi gerektiğinden dolayı, diğer bölgelerimize gönderilmeden üretildiği bölgede sınırlı kalan bir bitkidir. Bu nedenle üretimi ve hasat işlemi çok fazla bilinmez. Gelin birlikte enginar nasıl hasat edilirmiş birlikte öğrenelim.

Enginar Hasat İşlemi

Enginar hasat edilirken öncelikle bitkinin baş kısmı denilen kısım ona bağlı bir iki yaprağı ile birlikte kesilmelidir. Verimli bir enginar sürgünü, 1 ana baş ve 2 yan baş olacak şekilde toprak 3 baş verir. Sağlıklı olan ana başlardan 2 – 3 sürgün kadarı ocakta sürgün olarak bırakılır.

Enginarı hasat etme dönemi yaklaşık olarak 15 şubata kadar uzatılabilir. Sıcaklık değerlerinin hasat dönemi üzerinde doğrudan bir etkisi bulunur. Enginar fazla sıcağı ve soğuğu sevmediği için hava sıcaklarının ılık seyir etmesi halinde hasat dönemi 15 şubata kadar uzayabilir.

Hasat işlemi tek seferde bitmez. Enginar başları aynı zamanda olgunlaşamadığı için büyük başlar hasat edilir ve geride kalan başlar da büyüdükçe hasat edilmelidir.