Lahana üretiminde sulama işlemi gerekli midir? Sulama işlemi ne zaman yapılmalıdır? Ne kadar sıklıkla sulama işlemi uygulanmalıdır? Bu gibi soruların cevabi yazımızda cevaplanıyor.
Lahana hem ticari amaç için hem de kişisel olarak bahçede üretebileceğiniz bir üründür. Lahana, mutfak kültürümüzde yer alan bir bitkidir. Farklı yemeklerde kullanılır ve tüketimi sağlığa oldukça faydalıdır. Lahana tüketmeye önem vermenizi tavsiye ediyoruz. Lahana yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız lahanayı iyi tanımalı ve bulunduğunuz yörenin üretim için uygun olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir. Ancak gelişim sürecinin kısa olması dolayısıyla bahçenizde yer alması gereken bir bitki olduğu da söylenebilir.
Lahananın Su İsteği
Lahana yapı itibariyle suyu seven bir bitkidir. Bu nedenle yetiştirileceği yerde yıllık yağış miktarının yüksek olması gerekir. Yıllık yağış miktarı yüksek ola bölgelerde sulama işlemine gerek olmadan lahana üretimi yapılabilir. Lahananın büyüyebilmesi, yapraklarını sık bir şekilde dürebilmesi için yağışa ihtiyacı vardır. Yani, lahana üretiminde su ihtiyacının giderilmesi durumunda lahana yaprakları sık bir şekilde dürülür. Lahananın kalitesini yapraklarının diziliminden anlayabilirsiniz.
Yıllık yağış miktarı yüksek bir bölgede yaşıyorsanız, lahana üretebilirsiniz. Çünkü lahana, yağışı ve rutubeti seven bir bitkidir. Bu nedenle yetiştirileceği toprağın da su tutma seviyesinin yüksek olması gerekir. Toprağın yapısı fazla geçirimli ve gevşekse bu durumda yağış kolaylıkla yer altı kaynağına doğru yol alır. Ekilen bitkinin kök kısmı yeteri kadar uzayamazsa, yani yeraltı kaynağından yararlanamazsa bu durumda sulanma ihtiyacı doğar.
Lahanada Kullanılan Sulama Yöntemleri
Yağış miktarının az olduğu bölgelerde lahananın sulanması gerekir. Özellikle ticari olarak üretiliyorsa ve yağmur açısından kuraklık yaşanıyorsa, sulama işlemi ile üretim desteklenmelidir. Lahana yetiştiriciliğinde kullanılan sulama yöntemleri; damla sulama şeklinde gerçekleşebilir. Damla sulama, tarımsal üretim uygulamalarında sıkça başvurulan sulama yöntemlerinden biridir. Fazla su harcanmasını engeller. Bitkinin ihtiyacı kadar su almasını sağlar. Kurulumu tek seferliktir, hasat işlemine kadar tekrar sulama hattı kurulmasına gerek yoktur.
Fertigasyon uygulaması da lahana üretiminde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu sayede hem sulama hem de gübreleme işlemi yapılabilir.
Lahana Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Lahana yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi nasıl yapılır? Hangi gübreler tercih edilir? Ne zaman lahanaya gübre atılır? Verimli bir lahana üretimi için gübreleme işlemini uygulamak gerekir. Ancak doğru şekilde uygulanan gübreleme işlemi sizi hedefinize ulaştırır.
Gübreleme işlemi uzun yıllar boyunca hatta tarımsal üretime başlandığından bu yana uygulanan bakım işlemlerinden biridir. Gübreleme işlemi genel olarak organik ve kimyasal gübre ayrımı yapılabilir. Organik gübreler hayvan ve gübre atıklarından elde edilirken, kimyasal gübreler adından da anlaşılacağı gibi kimyasal madde içeren gübrelerdir.
Ticari gübreler, kimyasal madde içerdikleri için uygulanmasına dikkat edilmelidir. Yanlış yapılan gübreleme çalışması, ürünün verimini düşürerek kaliteli ürün elde edilmesine engel olur. Lahananıza gübre atmadan önce yapılması gereken ilk işlem, toprak analizdir. Toprak analizi toprağın ihtiyaç duyduğu besin değerlerini raporda belirtir. Böylelikle toprağın ihtiyaç duyduğu besin karşılanmış olur.
Fertigasyon Uygulaması ile Gübreleme
Toprak analizi, toprağın ihtiyaç duyduğu besinin anlaşılması için yapılan tarımsal uygulamalar arasında yer alır. Toprak analizi ile üretim verimini arttırabilirsiniz. Özellikle kimyasal gübre desteğinde bulunacaksanız mutlaka toprak analizi yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Her yıl veya 2 yılda bir toprak analizi yaptırmanız gerekiyor.
Toprak analizi sonucuna göre gübre alabilir ve uygulayabilirsiniz.
Lahana yetiştiriciliğinde gübreleme işlemi, fertigasyon yöntemi ile yapılmaktadır. Fertigasyon yöntemi, damlama sulama ile gübreleme işleminin yapılması anlamına gelir. Bu işlemin yapılabilmesi için suda kolayca çözülebilen gübrelerin tercih edilmesi gerekir. Su ile temas ettiğinde kolayca çözülebilen gübre, damlama boru hattında takılmadan su ile akar ve bitki ile buluşur.
Çiftçilerin fertigasyon yönteminde kullandığı gübreler, azot, fosfor ve potasyum içeren gübrelerin karışımları tercih edilmelidir. Suda kolayca çözünebilen gübreler damlama sulama boru hattına ilave edilir. Lahana hem sulanır hem de gübrelenmiş olur.
Dikkat: Gübreleme işlemi uygulanırken granül formunda bulunan gübrelerin genç fidelerle temas edilmemesine dikkat etmelisiniz. Temas halinde genç fideleri yakma olasılığı yüksektir. Granül gübreler toprağın yüzeyine uygulanan gübrelerdir. Bitkilerden olabildiğince uzak mesafeye uygulanması gerekir.
Ticari amaçla ya da evde üreten üreticilerimizin gübreleme işlemi yaparken bu gibi durumlara dikkat etmesi gerekir.