Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

26 Kasım 2024 - 20:56

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Son Güncelleme :

27 Eylül 2021 - 14:19

153 views

Ülkemizde üretimi yapılan ve mutfak kültürümüzde ayrı bir yeri olan bamya tohumunun insan sağlığına sağladığı faydalar, bamya tüketicileri tarafından merak ediliyor. Bamya hem yaş (taze) hem de kuru olarak tüketilen bir sebzedir. Mutfağımızda farklı çeşit yemekleri yapılan bamya özellikle sulu yemeği ya da kızartması yapılarak tüketilmektedir. Ülkemizde üretim alanının geniş yer kaplaması özellikle tüketime olan yoğun talebin karşılanmasında önemli rol oynar. Mutfak kültürümüzde önemli bir yeri olan bamyanın tohumu da sağlık açısında oldukça önemli bir yere sahiptir.

Bamya tohumu, sağlık alanında insana sunduğu faydalardan dolayı fazlaca tüketiliyor. İnsan vücudu için yapıcı ve onarıcı etkileri bulunan bamya, besin değeri yüksek bir bitkidir. Vitamin ve mineral oranının yanı sıra lif açısından da zengindir. Sağlık açıdan faydasını bilenlerin yoğun olarak tükettiği bir besindir. Besin değeri yüksek olan bamya tohumunun faydaları nelerdir?

Sindirim Sistemini Çalıştırır

Bamya tohumu, lif değeri oldukça yüksek bir bitkidir. Lif, özellikle sindirimi kolaylaştıran ve sindirim sistemini düzenleyen bir etkisi vardır. Bamya tüketilmesi, vücudun ihtiyaç duyduğu lif miktarına ulaşmasına yardımcı olur. Bamya içeren bir yemek yediğinizde sindirim sisteminiz düzene girebilir. Sindirim sisteminin düzene girmesi ile kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sindirimle ilgili problemler de halledilmiş olur. Sindirim ve bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına katkıda bulunur.

Kanseri Önler

Bamyanın hem sebzesinin hem de tohumunun kanserli hücreler üzerinde yapıcı bir rolü bulunur. Bamya tohumu, antioksidan bileşenleri açısından oldukça zengin bir bitkidir. Antioksidan bileşenleri, kanserli hücrelere karşı savaş açar. Sağlıklı hücrelerin sayısını muhafaza eder. Kanserle mücadele anlamında bamya tohumunun önemli bir işlevi bulunur. Bunun yanı sıra oluşabilecek tümör ihtimalini de en aza indirerek, vücut fonksiyonlarının eksiksiz çalışmasına yardımcı olur. İçerisinde bulunan lif besini sayesinde sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan bamya tohumu, kolon kanseri ve diğer kanserlere karşı vücudun direncini artırır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirerek kanser temelli hastalıkların oluşmasını engellemede yardımcı bir rol üstlenir.

Enfeksiyonlara Karşı Direnç Sağlar

İnsan sağlığına sunduğu faydalardan bir diğeri de enfeksiyonlarla ilgilidir. Enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudun direnç göstermesine ve hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur. Mantar, virüs gibi mikroorganizmalar vücudun farklı bölgelerinde enfeksiyonel hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur. Bamya tohumu tüketimi, bu gibi enfeksiyon temelli hastalıklara karşı vücudu sağlamlaştırır. Ayrıca enfeksiyon hastalığı bulunan vücudun iyileşme sürecini hızlandırır.

Kas ve Kemik Gelişimini Güçlendirir

Bamya tohumunun insan sağlığına sunduğu faydalardan bir diğeri de kas ve kemik sağlığıdır. Bamya besin değeri yüksek bir sebzedir. İçerisinde bol miktarda çinko, kalsiyum, vitamin, mineral ve demir bulunur. İskelet sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kas ve kemiğin sağlıklı olması gerekir. Bamya tohumu tüketerek kas ve kemik gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.

Kilo Verilmesini Kolaylaştırır

Kilosundan rahatsız olan ve kilo vermek isteyen isteyenler için bamya tohumu oldukça etkili bir besindir. Bamyada bulunan lif oranı, uzun süreli sindirim yaşanmasına yardımcı olur. İnsana uzun süreli tokluk hissi yaşatır. Böylelikle yemek yeme sıklığınızı azaltır. Ayrıca bamya tohumunun kalori oranı da düşüktür. Dolayısıyla fazla tüketilmesinin kilo açısından pek fazla etkisi bulunmaz. Kilo vermek isteyen ve diyet yapan kişiler, bamya tohumu tüketerek formunu koruyabilir, formda kalabilir. Ek olarak idrar söktürücü etkisi de bulunur. Bu sayede ödem ve şişkinlik problemi yaşayanlar için alternatif bir besin olabilir.