Sıcak iklimlerde yetişmeye müsait olan bamya bitkisi, ülkemizde yetiştirilen sebzeler arasındadır. Bölgelere göre farklı bamya çeşitleri üretiliyor. Ancak özellikle sıcak iklime sahip bölgelerimizde üretimi yapılıyor. Peki bamya yetiştirirken bakım işlemleri nasıl yapılır, ne zaman yapılır?
Sulama ve gübreleme işlemi, bamya yetiştiriciliğinde önemli olan bakım işlemlerinde bazılarıdır. Üretim modeline göre sulama ve gübreleme işlemlerinde bazı değişimler görülmektedir. Bamya yapı itibariyle hem ticari olarak hem de evde üretim için uygun olan bitkidir. Bu nedenle bakım işlemleri de farklılık göstermektedir.
Bamya Yetiştiriciliğinde Sulama İşlemi
Sulama işlemi, üretilen tarım ürününe göre değişebilir. Bazı ürünlerin su ihtiyacı fazla olurken bazıları daha azdır. Bu nedenle üreteceğiniz bitkinin su isteğini bilmeniz gerekir. Bamya yetiştirirken, tercih edilen sulama yöntemi, salma sulamadır. Salma sulama bamya tohumu ekilirken yapılır. Ayrıca karık açılarak sulama yapılması, bamya üretiminde tavsiye edilen sulama yöntemleri arasındadır. İkinci sulama işleminin, ilk meyve görüldükten sonra yapılması tavsiye ediliyor. Bamya, verime geçtikten sonra yapılan sulama işleminin bamya bitkisinin verimini etkilediği söyleniyor. Bu nedenle ikinci sulamayı bamyanız verime geçtikten sonra yapmalısınız.
Bamya yetiştirirken yağmurlama sulama yapmamaya özen gösterin. Yağmurlama sulama yöntemi, bamyada külleme hastalığının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Bu nedenle yağmurlama sulama yöntemi ile sulama yapmayın. Ayrıca bamya bahçesinde yapılan yabancı ot bakımı sonrası yine sulama yapılması tavsiye edilmektedir.
Bamya Yetiştiriciliğinde Gübreleme İşlemi
Gübreleme, tarımsal üretimde önemli olan ve tarımsal üretimi destekleme adına önemli olan bir işlemdir. Ancak gübreleme işlemi yapılmadan önce toprak analizi yapılması ve buna göre gübreleme yapılması, toprak ve üretilen ürün açısından daha verimli bir üretim süreci geçirilmesine yardımcı olur.
Bamya, çok fazla gübrelemeye ihtiyaç duyan bir bitki değildir. 4 ya da 5 yılda bir üretimi yapılıyorsa gübre desteğine ihtiyaç duymayabilir. Ancak ihtiyaç duyulması durumunda ekimden önce gübreleme işlemi yapılır. Dekar başına 25 – 30 kg fosforlu gübre desteği tavsiye ediliyor. Sürekli olarak bamya üretimi yapıyorsanız her yıl ya da 2 yıl arayla toprağa 5.10.5 ya da 4.12.4 NPK gübresi atabilirsiniz. Yine de bamya üretiminde gübreleme işleminin verim üzerinde yoğun bir etkisi bulunmuyor.
Sulama ya da gübreleme desteğinde bulunmadan Marmara Bölgesi’nde bamya üretimi yapılabiliyor. Sanayi gübresi yerine organik gübre tercih ediliyor.
Bamya Yetiştiriciliğinde Hasat İşlemi
Hasat işlemi bamya üretiminde oldukça emek isteyen ve zor olan bir işlemdir. Bamya bitkisinin tüylü yapısı hasat sürecinde üreticilerimizde bazı cilt problemi (kaşıntı gibi) yaşamasına sebep oluyor. Bu durumun yaşanmaması için hasat süreci boyunca, üreticilerimizin eldiven takmasını tavsiye ediyoruz.
Bamya bitkisi, ekim işleminde yaklaşık 60 gün sonra çiçek açar. Hasat yapılırken, hasat süresini kısa tutmaya dikkat edin. Taze tüketim için bamya fazla olgunlaşmadan taze haliyle hasat edilmelidir. Bamya hasadını geciktirirseniz, bamya katılaşmaya başlar. Boyut olarak daha iri bir görüntüye sahip olur. Tercihe göre 1.5 – 4 cm arası boyuta ulaştığında bamya hasadını gerçekleştirebilirsiniz.
Hasat yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, hasat sıklığıdır. Hasat işlemini sürekli ve düzenli yapmaya dikkat edin. Hasat edilen bamya bitkisi, diğer taraftan meyve üretimine devam eder. Uzun süreli hasat geçirmek istiyorsanız bamya sertleşmeden hasat yapmaya dikkat edin.
Bamya nasıl hasat edilir?
Hasat edilecek meyveyi aşağıdan yukarıya olacak şekilde çekerek hasat edebilirsiniz. Hasat işlemi bittikten sonra bamya meyveleri istiflenir, konservelik ve yemeklik olarak ayıklama işlemi yapılır.