Tropik bir meyve olan mango, Türkiye’de yetişir mi? Mango nasıl yetiştirilir? Mango meyvesinin yetişe koşulları nelerdir? Bu gibi sorular tüketicilerimiz tarafında araştırılan sorular arasındadır. Sevilerek tüketilen bir meyve olan mangonun anavatanı olarak Hindistan’ı söyleyebiliriz. Hindistan’dan diğer ülkelere yayılarak üretimine başlanmıştır. Türkiye’de de mango üreticiliği yapılıyor. Ancak mango üretimi, Türkiye’nin her yerinde üretimi yapılabilecek bir meyve değildir. Ülkemizde Antalya’nın Manavgat ilçesinde ilk mango denemeleri yapılmıştır. Verimli bir üretim süreci yaşandığı için mango üretimine devam ediliyor. Tropik meyve olduğu için sıcağı seven, soğuğa karşı dirençsiz bir bitkisi vardır. Bu nedenle mango üretimi yapılacak bölgenin ortalama sıcaklık değerlerinin yüksek olması gerekir.
Türkiye’de olduğu gibi dünya genelinde tropik iklim özellikleri gösteren bölgelerde mango yetiştiriciliği yapılıyor. Mango, ağaçta yetişen bir meyvedir. Ağaç boyu oldukça yüksektir. 35 – 40 metreye kadar ulaşan mango ağaç boyu olduğu söyleniyor. Gövde boyu oldukça uzun olan mango ağacının kök derinliği de 6 metreye kadar ulaşıyor. Mango ağacının yapraklarını hep yeşil görebilirsiniz. Mango meyvesi ise yeşil yaprakların arasından sarkan salkımlarda büyüyor. Salkım boylar 10 – 40 cm arasında değişiyor. Bir armut kadar büyüyebilen mango meyvesi olgunlaşmadan önce mor renktedir. Olgunlaştıkça mor renk yerini sarıya bırakır. Mango meyvesi hakkında genel bir bilgi verdikten sonra, “Türkiye’de mango yetiştiriciliği nasıl yapılır” bu sorunun cevabını verelim
İklimsel Koşullar
Mango meyvesinin tropik bir meyve olduğunu söylemiştik. Yetiştirilme koşulları gereği sıcağı seven ve gelişimi için sıcağa ihtiyaç duyan bir bitkidir. Düşük sıcaklık değerlerinin hâkim olduğu bölgelerde mango ağacı çok çabuk etkilenir. Soğuğa karşı dirençsiz bitkidir. Bu nedenle soğuk havanın görüldüğü bölgelerde mango yetiştiriciliği yapılması uygun ve mümkün değildir. En dayanıklı mango türünün bile dayanabileceği düşük sıcaklık değeri en fazla -3,8 derecedir. Ancak yüksek sıcaklık değerleri ve kuraklık mango ağacı için problem değildir. Kuraklığa karşı dayanıklı bir ağaç yapıları vardır. Yine de sıcaklık değerinin 30 derecenin üstünde olması, mangoyu erkenden olgunlaştırır. Bu da lezzetini olumsuz yönde etkiler.
Don durumu yaşanan yerlerde mango yetiştiriciliği yapılması tavsiye edilmez. Yine de yapıyorsanız don yaşanırken mango ağacının dondan etkilenmemesi için tedbir almalısınız. Çünkü dona maruz kalan mango ağacının ya verimi yüksek oranda düşer ya da ağaç dondan dolayı ölür.
Bunun yanı sıra mango yetiştirilecek toprağı türü ve yapısı da oldukça önemidir. Derin ve nemli topraklar mango yetiştiriciliği için ideal toprak yapısıdır. Mango ağacı kazık kök yapısına sahiptir ve toprak içerisinde 6 – 7 metre kadar derinliğe inebilir. Ancak mango fidanının dikileceği toprağın bu istenci karşılaması gerekir. Bu nedenle sert yapılı toprak yerine, yumuşak yapılı topraklar tercih edilmelidir. Yumuşak yapılı topraklarda kökün ilerlemesi daha hızlı ve geniş çaplı şekilde gerçekleşir.
Budama İşlemi Mutlaka Yapılmalı!
Ayrıca mango uzun bir yapıya sahip olduğu için özellikle budama bakımının sürekli ve dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Budama bakımı yapılmayan mango ağacı, çokça karmaşıklaşır. Budama yapılmamasının doğuracağı olumsuz sonuçlardan ilki, uzayan dallara erişim problemi yaşanabilir. Bunun yanı sıra dal yoğunluğunun fazla olması, mango ağacının taç kısmının yeterli derecede güneş ışığı alamamasına sebep olabilir. Yeterli düzeyde güneş ışını alamayan mango ağacının verim seviyesi, bu durumdan olumsuz derecede etkilenir.
Ek olarak şunu da söyleyelim ki mango ağacı, gübre desteğine ihtiyaç duyar. Ağacın kök gelişimi ve verimi için gübreleme işlemi mutlaka yapılmalıdır.