Elma Bahçesi Tesisi Nasıl Hazırlanır?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

28 Kasım 2024 - 18:48

Elma Bahçesi Tesisi Nasıl Hazırlanır?

Elma Bahçesi Tesisi Nasıl Hazırlanır?
Son Güncelleme :

28 Ekim 2021 - 10:49

258 views

Elma üretimi ülkemizde hem ticari hem de yerel olarak yapılmaktadır. Bahçesi olan her vatandaşımızın bahçesinde, bölgenin iklimi müsaitse en az bir adet elma ağacı bulunur. Tüketim oranı yüksek olduğu için, elma üretimine yoğunlaşılması oldukça doğaldır. Verimli bir elma üretim süreci geçirilmesi açısından gerekli olan faktörlerden biri de elma ağacı yetiştirilecek bahçenin tesis edilmesidir. Elma bahçesi tesisi yapılırken üreticilerimizin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu hususlardan kısaca bahsedelim.  

Öncelikle elma bahçesi tesis edilirken dikkat etmeniz gereken ilk husus, dikeceğiniz elmanın çeşididir. Bilindiği gibi elma meyvesi, zengin bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Hangi elma türünü üretmek istediğinize ve üreteceğiniz bölgenin iklimine uygunluğuna dikkat etmelisiniz. Tozlaşmayı sağlayacak çeşidin iki evcikli bir yapıya sahip olması gerekir. Aksi halde tozlaşma gerçekleşmez. Buna bağlı olarak elma ağacında döllenme meydana gelmez. Bir diğer husus, elma çeşitlerinde kısırlık olmamasına dikkat edin. Kısır bitkiler, üretimde verimi düşüren faktörler arasındadır. 

Bahçeye dikeceğiniz elma çeşitlerinin çiçeklenme zamanının aynı olmasına dikkat edin. Çiçeklenme dönemi her ağaç için aynı zamanda olması, verimlerinin de yüksek olmasın fayda sağlar. Bu nedenle dikeceğiniz elma fidanlarında çiçeklenme dönemi uyuşan çeşitlerin dikilmesine özen gösterin. Ayrıca her üretim dönemi ürün verecek elma türlerinin seçilmesine özen gösterin. Her yıl meyve veren türler size finansal açıdan kazanç sağlamanızı sağlar.  

Ayrıca bahçenizde arı kovanı olmasına çiçeklenme dönemine olumlu yönde etki eden bir durumdur. Arılar, çiçeklenme döneminde döllenme işini hızlandıran ve tozlaşmayı sağlayan önemli bir faktördür.  

Elma Bahçesi Tesisi Hazırlık Çalışmaları 

Elma Bahçesi Tesisi Hazırlık Çalışmaları 

Elma bahçesinde tesis çalışmalarına başlamadan önce bu işlem için en uygun arazinin neresi olduğuna karar vererek başlamalısınız. Üretim yapacağınız araziye karar verdikten sonra tesis işlemlerine başlayabilirsiniz. Düz arazilerde isteğe göre üçgen, dikdörtgen ya da kare şeklinde dikimleri gerçekleştirebilirsiniz. Araziniz eğimli bir yapıya sahipse kontur dikim yöntemini tercih edebilirsiniz. 

Size tavsiyemiz dikim işlemini yapmadan önce elma fidanlarını dikeceğiniz noktaları önceden belirleyin. Fidanların arasındaki mesafeyi elmanın çeşidine göre ayarlamanız gerekiyor. Ayrıca toprağın yapısı ve iklimsel özellikler de elmaların dikim mesafesi değişebilir. Özellikle toprağın besin değeri açısından zengin olması ağaçlar arasındaki mesafenin önemli bir belirleyicisidir. Besin değeri yüksek topraklarda dikilen elma fidanlarının dikim mesafesi fazladır. Sıcaklık değeri yüksek bölgelerde elma fidanları sık dikilir. Nemin fazla olduğu bölgelerde ise dikim aralığı daha geniş olabilir. 

Dikim aralığının elma türüne göre değiştiğini söylemiştik. Tohum anacı olan elma türleri için tavsiye edilen dikim aralığı, 5×5 m, 5×6 m ya da 6×7 m olarak söylenebilir.  

Elma Fidanı Nasıl Dikilir? 

Elma fidanı dikim zamanı olarak sonbahar ile ilkbahar arası bir süreci kapsar. Elma fidanı dikilme zamanı, yetiştirilecek bölgenin iklimsel özelliğine göre değişebilir. Kışların daha ılık geçtiği bölgelerde fidan ekimi sonbahar döneminde yapılması tavsiye edilir. Kış aylarının sert geçtiği bölgelerde ise elma fidanı ekimi için en ideal olan zaman ilkbahardır. 

Dikim işlemine başlamadan önce, dikeceğiniz fidanları kontrol edin. Yaralı olan ya da kırık kısmı bulunan fidanları budama işlemi yaparak dikime hazır hale getirebilirsiniz. Daha sonra açılan çukurlara fidanın yönü güneye dönük bir şekilde yerleştirin. İdeal toprak seviyesi 15 – 20 cm olarak söyleyebiliriz.  

Dikim sonrasında özellikle son donların yaşanmasından sonra elma fidanı meyilli bir şekilde kesilir. Fidanın dalı varsa dallarını da budamalısınız. Fidanın aşı noktasının topraktan 20 cm kadar yüksekte olmasına özen gösterin.