Mısır üretimi, ülkemizde yaygın olarak yapılan tarımsal faaliyetlerden bir tanesidir. Mısır üretimi, insanların gıda ihtiyacının giderilmesi açısında önemli bir yere sahiptir. Gıda sektöründe kullanıldığı tüketim alanları oldukça geniştir. Mısır ürünü, farklı şekillerde tüketilerek insanların gıda ihtiyacını gidermede kullanılır. Bunun yanı sıra, mısır çekilerek un haline getirilir. Bu şekilde de insanların gıda ihtiyacının giderilmesinde kullanılır.
İnsanların gıda ihtiyacının giderilmesinin yanı sıra hayvancılık sektöründe mısır üretiminin önemli bir yeri vardır. Her şeyden önce ilk üretilmeye başlanan tarımsal bitkilerden biri olarak üretime dahil olduğunu söyleyebiliriz. Ülkemizde yoğun olarak mısır üretimi yapılsa da mısır bitkisinin anavatanı Amerika kıtasıdır. Amerika kıtasından dünyanın her bir yerine dağılan mısır yetiştiriciliği, ülkemizde geniş topraklar üzerinde üretimi yapılmaktadır. Ilıman iklim özelliklerine sahip bölgelerde mısır yetiştiriciliği verimli bir şekilde gerçekleşir. Ülkemizde de özellikle Karadeniz bölgesinde mısır üretimi yoğun olarak yapılıyor.
Farklı alanlarda kullanım için ideal bir bitki olan mısır, insan hayatında gıda olarak yerini alırken aynı zamanda hayvan yemi ve sanayide de kullanılan hammadde olarak ifade edebiliriz. Sektörler arasında bir dağılım yapacaksak, aslında en fazla hayvancılık sektöründe kullanılmak için mısır üretimi gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. Ülkemizde üretimi yapılan mısırın büyük bir kısmı hayvan yemi olarak kullanılır. Üretim noktasında yetersiz olunması durumunda mısır ithali yapılarak, ihtiyaç giderilmeye çalışılmaktadır. Peki hayvancılık sektöründe mısır nasıl kullanılır, bunu açıklayalım.
Besi Yemi Olarak Mısır Silajı
Hayvancılık sektöründe, hayvanların beslenmesi için kullanılan pek çok madde bulunur. Bu maddelerden biri olarak mısır silajının olduğunu da ifade edebiliriz. Silaj yapımı için üretilen mısırlar, hayvanların doğal besinler tüketerek yetiştirilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Bugün organik üretim, oldukça revaçta olan ve insanların tüketim için yönelim gösterdiği bir alandır. Organik besinler tüketerek yetiştirilen hayvanların organik olma durumu alıcıları ya da tüketicileri daha fazla cezbede. Bunun yanı sıra hazır besi yemi almak yerine kendi yemini üreten üretici, maliyet açısından da büyük bir yükten kurtulmuş olur.
Kaba yem halinde hayvanların beslenmesine sunulan mısır silajı, hayvanların ihtiyaç duyduğu protein ihtiyacının giderilmesinde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle hayvancılık sektöründe kaba yeme duyulan ihtiyacın giderilmesi gerekir. Mısır silajı, kaba yem ihtiyacının giderilmesi açısından önemli bir hammaddedir. Hem yem ihtiyacının giderilmesi hem de hayvanların sağlıklı ve organik beslenmesi açısından mısır silajı yaparak üreticiler bu ihtiyaçların giderilmesini sağlar.
Mısır silajının hayvancılık sektöründe tercih edilmesinin çeşitli sebepleri vardır. U sebeplerden ilki mısırın, ülkemizde geniş üretim alanlarına sahip olmasıdır. Ülkemizde genel olarak yoğunluk derecesi farklılaşsa da mısır üretimi yapılmaktadır. Bu durum silaj yapmak isteyen üreticilerin mısır üretimi yapabilmesini mümkün kılar. Mısır üretiminin ülkemiz genelinde üretiliyor olması, hayvancılık yetiştiriciliğinde besi yemi olarak kullanılabilirliğini mümkün kılar.
Bunun yanı sıra mısır üretimindeki verimlilik ve randıman durumu da yine mısırın kullanılmasının sebeplerinden bir diğeri olarak kabul edilebilir. Mısır, üretildiği bölgeye kolayca uyum sağlayan bir bitki olduğu için iklimsel özellik açısından seçici bir yapıya sahip değildir. Böylece üretim sonrası alınan verim üreticiyi tatmin ettiği için silaj amaçlı mısır üretimi yapılması ülkemizde oldukça yaygın bir üretim faaliyetidir.
Diğer bir durum ise mısırın sahip olduğu besin değeridir. Mısır bitkisi, besin değeri açısından zengin olan bir bitkidir. Büyükbaş, küçükbaş ya da kümes hayvanlarının sağlıklı ve verimli beslenebilmesi açısından mısır tüketimi oldukça fayda sağlayıcıdır.