Doğal afetlerden biri olan yangınların yaşanması, ormanlık arazilerin yok olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda ormanlık arazide yakılan ateşlerin söndürülmemesinden dolayı da orman yangınları çıkabiliyor. Gerçekleşen bu orman yangınları ile ormanlık araziler yanarak yok oluyor. Bu aslında ekolojik dengenin sağlanması açısından risk taşıyan bir durumdur. Çünkü dünyadaki oksijen ihtiyacının büyük bir kısmı ormanlar sayesinde gerçekleşiyor. Ormanlık arazilerin azalması ya da yok olması, ekolojik dengenin bozulmasını tetikleyen önemli bir olgudur. “Geleceğe Nefes” kampanyası ile topraklarımızı tekrar canlandırarak ormanlarımızı yeşertmeye ne dersiniz?
Orman yangınlarının yaşanması sadece oksijen üretimi için önemli değildir. Aynı zamanda ormanlar, pek çok canlıya ev sahipliği ederek, hayatın sürdürülebilirliğini sağlıyor. Doğanın bu dengesini bozmamak için olabildiğince orman yangınlarının önüne geçilmelidir. Orman alanını genişletmek için yapılan ağaçlandırma çalışmaları sayesinde hem ağaçlarımızın sayısı artıyor hem de vatandaşlarımız bu konuda daha da bilinçli hale geliyor. İnsanlarımızı daha bilinçli hale getirmek ve ormanlık alanı daha da genişletmek adına “Geleceğe Nefes” kampanyasının önemi büyüktür. Peki “Geleceğe Nefes” projesi nedir? Hangi amaçlara hizmet eder? Bu sorulara cevap vererek konuyu açıklayalım.
“Geleceğe Nefes” Kampanyası Nedir?
Ülkemiz genelinde düzenlenen ve tüm illerde geçerli ve eş zamanlı olarak fidan dikme etkinliği olarak ifade edebiliriz. 11 Kasım 2019 yılında ilk kez gerçekleştirilen fidan dikme etkinliği, her yıl tekrarı yapılacak şekilde planlanan bir etkinliktir. T.C Tarım ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından 11 Kasım tarihi Milli Ağaçlandırma Günü olarak ilan edilerek, her yıl tekrarlanması uygun görülmüştür.
Geleceğe Nefes kampanyasının kuruluş amacı, ülkemizdeki yeşil alanı korumak ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmaktır. Her yıl düzenlenen ve gerçekleştirilen ağaç dikme etkinliği ile ülkemizde milyonlarca fidan toprak ile buluşturulmuştur. Hatta 11 Kasım 2019 yılında yapılan ilk ağaç dikme etkinliğinde dikilen fidan sayısı ile Guinness Dünya rekoru kırılmıştır. Geleceğe Nefes etkinliği, ülkemizin 81 ilinde senkronize bir şekilde fidan dikilmesini sağlıyor. Ayrıca bu etkinlik ile vatandaşlarımız farkındalık yaşayarak, sosyal sorumluluk bilinci kazandırılıyor.
“Geleceğe Nefes” Fidan Dikme Kampanyasına Nasıl Başvuru Yapılır?
Fidan bağışında bulunmak isteyen ancak nasıl yapılacağını bilmeyen vatandaşlarımız için https://gelecegenefes.com/ adresini ziyaret etmeleri gerekiyor. Daha sonra ise web sitesinin sol kısmında yer alan kişisel bilgiler doldurularak kampanyaya katılım sağlayabilirsiniz. Böylece sizin adınıza dikilecek 3 adet fidanın bağışını yaparak sertifikanızı oluşturmuş olursunuz. Formda üç farklı il butonu bulunuyor. İl seçimi yaparak, istediğiniz ilde fidan dikilmesini sağlayabilirsiniz.
Gelecek neslimize yeşil bir hayat bırakmak adına önemli bir etkinlik olan Geleceğe Nefes kampanyası ile aynı zamanda erozyonla mücadelede önemli bir kalkan görevi olacaktır. Ağaç miktarının azlığında yaşanan doğal afetlerden biri olan erozyon ile mücadelede de büyük katkı sağlayacak.
Son olarak şunu söyleyebiliriz ki yakın zamanda, derinden yaşadığımız ve öncelikle manevi sonra maddi büyük hasar veren 2021 orman yangınları ile ülkemizin sahip olduğu ormanların büyük kısmı, çok fazla hasara uğramış durumdadır. 28 Temmuz 2021 yılında Manavgat ( Antalya)’ta meydana gelen yangın sadece o yörede sınırlı kalmamış ülkenin büyük bir kısmına yayılarak orman hayatının yok olmasına sebep olmuştur. Yaklaşık olarak 299 ormanda meydana gelen yangında yaralı ve ölü kişi sayısı vardır. Ancak yaşanan kayıp sadece insan temelinde düşünülmemelidir. Toplamda 8 kişinin öldüğü 2021 orman yangınında sayısız orman canlısının da yaşamını yitirdiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Geleceğe Nefes kampanyası ile kaybettiğimiz ormanları kazanmanın tam vakti!