Maydanoz Nasıl Yetiştirilir? Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?Tarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

23 Kasım 2024 - 09:33

Maydanoz Nasıl Yetiştirilir? Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?

Maydanoz Nasıl Yetiştirilir? Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?
Son Güncelleme :

12 Nisan 2022 - 8:44

95 views

Yemeklerimize lezzet veren salatalarımızı süsleyen bir bitki olarak maydanoz nasıl yetiştirilir, bahçede ya da saksıda yetiştirilir mi , bu gibi soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Öncelikle kısaca maydanoz bitkisinin yapısından bahsedelim.

Yeşil renkli, otsu bir yapıya sahip, damarlı bir bitkidir. Maydanoz bitkisi gövde ve yaprakları ile birlikte mutfağımıza lezzet katarken aynı zamanda yaprakları kurutularak baharat olarak kullanılıyor. Maydanoz bitkisinin boyu bakımına göre 30 ila 100 cm arasında değişkenlik gösterir. Yaprakları ve gövdesinde tüy bulunmaz. Dalları fazladır, dallarını koparsanız bile dal vermeye devam ettiği için kullanımı uzun soluklu olan bir bitkidir.

Maydanoz bitkisi mevsim fark etmeksizin pazar tezgahlarında bulunan ve her dönemde tüketimi sağlanan bir bitkidir. Yemeklerimize verdiği lezzetten ötürü yemeklerin aranan baş lezzetlerinden biri olduğu için her mevsim maydanoza olan talep vardır. Bu nedenle ticari amaçla üreten üreticimiz vardır. Ancak bunun yanı sıra bahçesinde ya da balkonunda bir saksıda maydanoz yetiştiren vatandaşlarımız da vardır.

Maydanoz Ne Zaman Yetişir?

Maydanoz bitkisi için belirlenen zaman aralığı olarak Ağustos ve Eylül ayları arası olduğu söyleniyor. Ticari amaçla yetiştiren üreticilerimiz eğer sera içerisinde yetiştirmiyorsa, maydanoz yetiştiriciliği için en uygun zamanlar sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu yaz aylarıdır. Serada maydanoz yetiştiren üreticilerimiz de bulunur. Serada maydanoz yetiştirenler özellikle kış döneminde maydanoz yetiştirmenin imkanlı hale gelmesini sağlıyor.

Maydanoz Nerede Yetişir?

Maydanozun anavatanına baktığımızda Akdeniz ülkesine ait bir bitki olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye dışında İspanya, Fas, Tunus, Yunanistan, Cezayir gibi ülkelerde de yüksek oranda üretimi yapılıyor. Akdeniz ülkelerinde yetişen bitki olduğu için iklim isteği ile ilgili olarak sıcaklık oranı yüksek bölgeleri seçer. Sıcaklığın yanı sıra nemli havaları seven ve gelişimi için yüksek neme ihtiyaç duyar.

Bu nedenle ılıman iklim özelliklerine sahip bölgelerde maydanoz yetiştiriciliği yapılması için oldukça uygundur. Sıcaklık değerlerinin düşük olduğu bölgelerde maydanoz yetiştirebilirsiniz. Ancak bunun için sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu ilkbahar dönemlerini tercih etmeniz daha uygun olur.

Ülkemizde maydanoz yetiştirilen bölgelere baktığımızda Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinin ön plana çıktığını görürüz. Bunun temel sebebi ise şüphesiz ki sahip oldukları iklim yapılarıdır. Bu bölgede görülen iklim tipi özellikle Akdeniz iklimi ve ılıman iklimdir. Sahip oldukları iklimsel özelliklerden dolayı bu bölgelerimizde her mevsim maydanoz yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak nemi seven bir bitki olduğu için ihtiyaç durumunda sulama işlemini gerçekleştirerek yüksek verim elde edebilirsiniz.

Özellikle kış ayları için maydanoz yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilerek maydanoz ihtiyacının giderilmesi sağlanır. Akdeniz bölgesinde kış ayları ılık ve yağışlı geçtiği için maydanoz yetiştiriciliği için oldukça ideal bir dönemdir.

Maydanozun Toprak İsteği

Genel olarak baktığımızda pek çok bitkiye göre maydanoz bitkisi toprak konusunda seçici değildir. Yine de ağır topraklarda yetiştirmemeye özen gösterin. Tınlı- kumlu toprak yapısı maydanoz yetiştiriciliği için oldukça idealdir.

Ayrıca maydanozun kök kısmı uzun kazık kök yapısına sahip olduğu için derin topraklar maydanoz yetiştiriciliği için tercih edilmelidir. Böylece kök, toprak içerisinde istediği kadar derine inebilir. Bu da maydanozunun daha kaliteli ve verimli olmasını sağlayacak faktörlerden bir tanesidir. Maydanozun kök kısmı toprak içerisinde yaklaşık 70 – 80 cm kadar derine ilerleyebilir.

Maydanozun tohumun çillenme sürecini verimli bir şekilde tamamlayabilmesi için de yine toprağın yapısı önemlidir. Tohumu doğrudan toprağa ekmek yerine maydanoz tohumlarını torf toprakta çimlendirerek sonrasında da araziye dikerek yetiştiriciliğini yapabilirsiniz.