Maydanoz Yetiştiriciliğinde Ekim ve Bakım İşlemiTarım Haberleri – Türkiye Tarım Haberleri İnternet Gazetesi

22 Kasım 2024 - 22:54

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Ekim ve Bakım İşlemi

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Ekim ve Bakım İşlemi
Son Güncelleme :

14 Nisan 2022 - 9:02

88 views

Maydanoz yetiştirmesi kolay olan he arazilerde hem de evinizdeki bir saksıda yetiştirebileceğiniz bir otsu bitkidir. Özellikle tarlada maydanoz yetiştirmek isteyenler için maydanoz yetiştiriciliği aşama aşama anlatacağız. Anlattığımız noktalara dikkat ederek ve eksiksiz uygulayarak verimi yüksek maydanoz yetiştiriciliği yapabilirsiniz. İlk olarak maydanoz yetiştiriciliğine başlamadan önce yetiştireceğiniz bölgenin iklimsel özelliğine dikkat etmeniz gerekir.

Akdeniz ve ılıman iklim özelliklerinin görüldüğü bölgelerde maydanoz yetiştiriciliği yapılması uygundur. Bu nedenle özellikle Akdeniz, Marmara ve Ege bölgelerimizde yaşıyorsanız etkin bir şekilde maydanoz üretimi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer bölgelerimizde yaşayan üreticilerimiz için tavsiyemiz; bulunduğu bölgenin sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde maydanoz yetiştiriciliği yapmasıdır. Sıcağı ve nemi seven bir bitki olduğu için olabildiğince sıcaklık değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde yetiştirmeye özen gösterin.

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Toprak Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

Yetiştirme işlemine geçmeden önce ekim öncesi hazırlık işlemlerinden biri de toprak hazırlığıdır. Toprak hazırlığına başlamadan önce maydanoz yetiştireceğiniz toprağın seçimini uygun yapın. Maydanoz toprak konusunda seçici bir bitki değildir ancak ağır topraklar maydanoz verimini düşüren bir faktördür. Bitki ağır toprakta istediği ilerlemeyi sağlayamayacağı için gelişimini tamamlayamaz. Bu nedenle hafif yapılı ve derin toprakları tercih edin.

Uygun toprak seçimi yaptıktan sonra artık üretim yapılacak toprağı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Öncelikle tarlanızı yabancı otlardan temizleyerek işleme başlayın. Maydanoz, yapı itibariyle otlu bir bitki olduğu için tarlanın yabancı otlardan temizlenmiş olması doğrudan verimini etkiler. Yabancı otlardan arındırılmamış tarladan üretilen maydanozun kalitesi de düşük olur.

Toprağı sürme işlemini ekimden 1 ya da 2 ay önce gerçekleştirebilirsiniz. Sürme işlemini yapmadan önce çiftlik gübresi uygulayın. Böylece toprağın besin ihtiyacı giderilerek zenginleştirilmeye çalışılır. Dekar başına yaklaşık 3 ila 5 ton arasında çiftlik gübresi uygulayabilirsiniz. Sonrasında tarlayı sürebilirsiniz. Sütüm işleminin derin olmasına dikkat edin. Böylece toprak ile gübre iyice karışır. Edim modelinize göre düz ya da tava olarak tarlayı ayarlayabilirsiniz.

Maydanoz Tohumunun Çimlenme Süreci

Tarımsal üretimi yapılan bitkiler arasında çimlenme süreci uzun ve oldukça zordur. Uygun toprağın seçimi özellikle çimlenme sürecinin daha kaliteli geçmesini sağladığı için önemlidir. Ticari amaçlı üretim yapan üreticiler, maydanoz tohumun önceden çimlendirmek yerine doğrudan toprağa atarak ekim işlemini gerçekleştirir. Tohumu serpme yöntemi ile ekebilirsiniz.

Tohumun ekildiği toprağın derinliği , 1 – 1.5 cm kadar olmalıdır. Ekim işlemini yaptıktan sonra sulama yapmayı unutmayın. Ekim sonrası sulama işlemi çimlenme sürecine büyük katkı sağlar. Çimlenme gerçekleşip maydanoz bitkisi toprak üzerinde görünmeye başladığında artık bakım işlemlerine geçebilirsiniz.

Maydanoz Yetiştiriciliğinde Bakım İşlemleri

Maydanoz yetiştiriciliğinde, tohum çimlenerek toprak yüzeyine çıktıktan sonra bakım işlemlerini gerçekleştirmeye başlarsınız. Maydanoz yetiştiriciliğinde yapılan bakım işlemleri;

  • Çapalama
  • Sulama
  • Gübreleme

Çapalama işlemi: yabancı ot varlığı maydanozun kalitesini düşürdüğü için yabancı otlarla mücadele ederken çapalama işlemini yapabilirsiniz. Ancak şu da var ki çapalama yerine elle yabancı ot temizliğini de tercih edebilirsiniz. Çünkü maydanoz bitkisi yapı olarak çok hassas olduğu için kontrolsüz yapılan çapalama sonucu solabilir.

Sulama işlemi: Maydanoz bitkisi sıcağı ve nemli havayı seven bir bitki olduğu için ihtiyaç durumunda nem oranının karşılanması önemlidir. Bu nedenle mutlaka sulama işlemini yapın. Gelişim sürecinde bol miktarda sulama yapmaya özen gösterin.

Gübreleme işlemi: yukarıda da bahsettiğimiz gibi gübreleme işlemine ilk olarak ekim öncesi toprağı hazırlarken uygulamanız gerekiyor. Organik gübrenin yanı sıra kullanacağınız kimyasal gübreleri toprak analizi yaptırarak bu doğrultuda uygulamanızı tavsiye ederiz.